Pahoinpidelty Pekka Kataja kertoo kauhunhetkistään ja selventää kommenttejaan – "Yhtä hyvin tässä on voinut olla äärioikeistokin asialla"

6:24
Näin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kommentoinut tapausta.

Perussuomalaisten vaalipäällikkö Pekka Kataja pahoinpideltiin pahasti perjantaiaamuna kotonaan. Poliisi tutkii tapausta tapon yrityksenä ja etsii teosta epäiltyä kahta miestä, joita ei vielä toistaiseksi ole löydetty.

Vielä sunnuntaina sairaalassa oleva Kataja kertoo voivansa olosuhteisiin nähden todella hyvin ja olleensa onnekas siinä mielessä, että hän vaikuttaa välttyneen kokonaan pysyviltä vammoilta.

– Lääkäritkin ovat sanoneet, että olet kyllä todella onnekas onnenpekka, että yleensä tällaiseen kuolee.

Katajan kauhunhetket

Kataja kertoo muistavansa perjantaiaamun kauhunhetket elävästi.

– Ovikello soi ja ovella oli mies, joka kertoi tuovansa paketin perussuomalaisten puoluetoimistolta. Hän kysyi, että oletko Pekka Kataja.

Kataja kertoi sitten sulkeneensa oven ja hakeneensa lompakkonsa, jotta voisi todistaa henkilöllisyytensä lähetille.

– Avasin sitten ovea uudestaan, ja siinä vaiheessa se vedettiinkin sepposen selälleen ja oven takana piilossa ollut toinen mies iski minua jollain metallisella.

Kataja kertoo lyöntien jatkuneen loputtomalta tuntuneen ajan. Hän koitti suojella itseään käsillään.

– Kaaduin lopulta maahan ja iskut päähän ja kylkiin vain jatkuivat ja toinenkin kaveri alkoi lyömään. Jossain vaiheessa he vaihtoivat lyönnit potkuihin.

Sai itse soitettua apua

Kataja ei muista hetkeä jolloin pahoinpitely olisi loppunut, vaan kuvailee turtuneensa loputtomiin iskuihin.

– Muistan vain havahtuneeni oven lonksahtaessa kiinni ja tajunneeni hitaasti, että asunnossa ei enää ole ketään.

Kataja kuvailee tässä vaiheessa maanneensa eteisessään verilammikossa.

– Muistin, että puhelin oli latautumassa olohuoneessa. Pääsin ylös ja matkalla kiedoin tuolin selkänojalla olleen pyyhkeen pääni ympärille.

Katajan soitettua hätänumeroon ambulanssi saapui lähes välittömästi.

– He soittivat melkein heti takaisin, että ovat pihassa ja kysyivät, pystynkö kävelemään itse alas. Sanoin, että pystyn.

Epäilee vahvasti poliittiseksi iskuksi

Kataja pitää varmana, että kyseessä oli jonkinlainen poliittinen isku, sillä hänen elämässään ei ole mitään muuta, mikä antaisi aihetta tällaiseen hyökkäykseen.

– Hyökkäys oli niin tarkasti suunniteltu, että en tiedä, mistä muusta voisi olla kyse.

Kataja kertoo, että hänet tunnetaan paitsi maahanmuuttokriitikkona, myös vahvana äärioikeistoryhmien vastustajana.

– Olen saanut paljon arvostelua molemmilta suunnilta. En ota kantaa, kumpi puoli tässä on ollut kyseessä. Yhtä hyvin tässä on voinut olla äärioikeistokin asialla.

"Arabinnäköinen" vai suomalaisittain tumma?

Tutkinnanjohtaja Annukka Liukkosen mukaan Katajan ja muiden silminnäkijöiden epäillyistä antamat tuntomerkit ovat olleet ristiriidassa keskenään, mikä on vaikeuttanut tutkintaa.

Kataja itse kuvaili ensimmäisessä tapauksesta antamassaan haastattelussa ainakin toisen hyökkääjistä olleen ”arabinnäköinen.”

– Siinä vaiheessa kun makasin ambulanssissa, juttelin tutun toimittajan kanssa ja heitin vain että hyökkääjinä oli kaksi miestä, joista toinen oli arabialaisen näköinen.

Kataja kertoo, että hänen tarkoituksenaan ei ollut väittää, että tekijä olisi ollut maahanmuuttaja tai muuten ulkomaalaistaustainen.

– Hän oli sillä tavalla suomalaisittain tummatukkainen ja tumman näköinen, ja vaan siinä tilanteessa kun mietin, niin jotenkin muistutti arabia.

Hänen mukaansa kyseessä on yhtä hyvin voinut olla suomalainenkin henkilö.

– Ennemminkin voisin nyt sanoa, että vaikka hän oli arabialaisen näköinen, niin hän oli todennäköisemmin suomalainen.

Kataja myös lisää, että pakettia tuonut henkilö puhui hyvää suomea, vaikkakin eri murteella kuin hän itse.

– Sanoin aiemmin, että puhui erilaisella aksentilla, mutta en tälläkään tarkoittanut, että kyseessä olisi ollut maahanmuuttaja.

Kataja toivoo, ettei keskustelu enää jatkuisi tällä pohjalla ja hän painottaa, että hänen tarkoituksenaan ei ollut syyllistää maahanmuuttajia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja