Näin Ben Zyskowiczin pahoinpitelystä epäilty selitti tekoaan: "Hänen näkemyksensä mukaan tunteet ovat vain sattuneet kuumenemaan"

Ben Zyskowiczin pahoinpitely tallentui videomateriaalille 0:40
Kansanedustajan pahoinpitely tallentui videolle. Video: Kampanjatiimi.

Poliisi ei ole vielä päättänyt, aiotaanko miestä vaatia vangittavaksi.

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin pahoinpitelystä epäilty mies on poliisikuulusteluissa kertonut, ettei teon taustalla ollut suunnitelmallisuutta.

– Hänen näkemyksensä mukaan siinä tilanteessa tunteet ovat vain sattuneet kuumenemaan ja ollut vain sattumaa, että näin on päässyt käymään, tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen kertoi STT:lle.

Epäilty 38-vuotias mies on edelleen pidätettynä. Lehtonen kertoo, ettei ole vielä päättänyt, aikooko vaatia miestä vangittavaksi. Vangitsemisvaatimus pitää esittää huomiseen puoleenpäivään mennessä.

– Hänen kuulusteluissaan eikä mistään muualtakaan ole tullut harkinnasta viitteitä. Se on näitä asioita, mitä tässä yritetään vielä edelleen selvittää, että löytyykö viitteitä yhtään mistään, mikä sitten vaikuttaa ratkaisuun siitä, lähdenkö vaatimaan häntä vangittavaksi, Lehtonen sanoi.

Lehtosen mukaan rikoksista, joista miestä epäillään – perusmuotoisesta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta – harvemmin vangitaan.

– Jos unohdetaan motiiviasiat ja mahdolliset poliittiset näköalat, väkivaltarikostutkinnan näkökulmasta ei ole kyse kovin kummallisesta asiasta.

Zyskowicz: Mies uhkasi tappaa, huitoi, kamppasi ja työnsi maahan

Zyskowicz joutui hyökkäyksen kohteeksi lauantaina Helsingin Itäkeskuksessa ennen puoltapäivää. Zyskowicz oli Itäkeskuksen metroasemalla odottamassa Vuosaareen menevää metroa, kun Zyskowiczin mukaan aggressiivinen mies uhkasi tappaa hänet ja työntää metron alle.

Zyskowicz kertoi, että uhkailujen jälkeen mies huitaisi kädellä päin hänen kasvojaan. Tämän jälkeen hyökkääjä yritti Zyskowiczin mukaan poistua paikalta reippaasti kävellen.

– Halusin, että hän joutuu tapahtumasta vastuuseen, niin lähdin hänen peräänsä muutaman muun silminnäkijän kanssa, Zyskowicz kertoi tapahtuneesta aiemmin STT:lle.

Zyskowiczin mukaan mies jatkoi solvausten esittämistä ja huusi esimerkiksi Natosta sekä juutalaisista. Tämän jälkeen mies kääntyi ja juoksi kansanedustajaa kohti.

– Hän kamppasi ja työnsi minut maahan. Siinä tuli vaurioita kämmeniin sekä polviin, kansanedustaja kertoi.

Tämän jälkeen vartijat ottivat Zyskowiczin mukaan hyökkääjän kiinni. Julkisuudessa olleista videoista myös näkyi, kuinka poliisit taluttivat miehen poliisiautoon.

Suomen poliittinen johto tuomitsi jyrkästi Zyskowiczin kimppuun käymisen. Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö kommentoi tapausta Twitterissä raukkamaiseksi hyökkäykseksi.

– Vihanpito, uhkailu saati väkivalta vaalikentillä ovat loukkaus myös kansanvaltaa vastaan, Niinistö kirjoitti.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) tviittasi, että hyökkäys ehdokasta kohtaan on hyökkäys demokratiaa kohtaan.

–  Tämä on järkyttävää ja täysin tuomittavaa.


Lue myös:

    Uusimmat