Ben, 12, menehtyi aivokasvaimen takia joulukuussa – äidin kauhuksi kaksosveljellä alkoivat oudot oireet vain kaksi viikkoa hautajaisten jälkeen: "Miltei mahdotonta edes kuvailla, miten kamalaa tämä on ollut"

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Mikä on tappavin syöpä? Asiantuntija vastaa.

Kaksi viikkoa kaksosveljensä hautajaisten jälkeen 12-vuotiasta Jackia alkoi vaivata väsymys ja selkäkipu.

Brittiläistä Partonien perhettä kohtasi viime vuoden lopulla suuri suru, kun toinen perheen 12-vuotiaista kaksospojista, Ben, menehtyi aivokasvaimen takia. Vain kaksi viikkoa joulukuussa järjestettyjen hautajaisten jälkeen saatiin lisää huonoja uutisia: Benin veljellä Jackilla todettiin leukemia, verisyöpä. Aiheesta uutisoivat muun muassa Metro ja The Sun.

Ensin epäiltiin suolisotulehdusta

Maaliskuussa 2019 Ben oli alkanut valitella päänsärkyä. Pian hän alkoi oksennella.

Aluksi Julie oli ajatellut, että pojan oireet johtuivat siitä, että hän oli saanut koulunsa oppilaiden keskuudessa leviävän vatsataudin. Kun pojan vointi ei parantunut, hän vei tämän Wallsissa sijaistsevan sairaalan päivystykseen.

Poika tutkittiin ja Julielle kerrottiin, että Benillä oli todennäköisesti suolistotulehdus, gastroenteriitti.

Benin vointi ei ottanut parantuakseen

Benin vointi näytti ensin parantuvan, mutta muutaman päivän kuluttua oireet alkoivat uudelleen. Hän oksenteli jatkuvasti.

Huhtikuun puoliväliin mennessä poika oli laihtunut melkoisesti eikä hän pystynyt liikuttamaan oikeaa kättään. Julie vei hänet uudelleen päivystykseen.

– Jälleen kerran minulle sanottiin, että kyseessä oli mahatauti. 

Ben sai lääkkeeksi mahahappoja neutraloivia happolääkkeitä eli antasideja. Niitä käytetään närästyslääkkeenä, kertoo Terveyskirjasto. Julieta ohjeistettiin hakemaan lääkäriltä lähete lastentautien erikoislääkärille.

Kun Ben edelleen laahasi jalkaansa, Julie vei hänet jälleen päivystykseen. Tälläkin kertaa heidät lähetettiin kotiin. Benin verikoetuloksissa ei ollut näkynyt mitään normaalista poikkeavaa.

Lopulta syyksi paljastui aivokasvain

Neljän päivän kuluttua Ben lyyhistyi lattialle yrittäessään nousta sängystä ja perhe soitti ambulanssin. CT-skannauksessa – kerroskuvauksessa – paljastui, että hänellä oli aivokasvain.

24 tuntia myöhemmin Benille tehtiin leikkaus kasvaimen poistamiseksi. Elävästä kudoksesta otettiin solunäyte, joka paljasti, että Benin aivokasvain oli tarkemmin sanoen 4. asteen glioblastooma. Suomen Syöpärekisteri kertoo, että glioblastooma on yleisin pahanlaatuinen aivokasvain ja yksi vakavimmista syöpäsairauksista. Metron mukaan perheelle kerrottiin, että vain 20 prosenttia potilaista olisi elossa viiden kuluttua diagnoosista.

Oli suunniteltu, että Ben kävisi sädehoidossa neljän viikon ajan. 4. kesäkuuta, ennen näiden hoitojen aloittamista, kasvaimen havaittiin kasvaneen takaisin. Kuuden päivän kuluttua Benille tehtiin uusi leikkaus.

Ben menehtyi 12-vuotiaana

3. heinäkuuta Ben aloitti 30 kertaa kattavan sädehoidon. Sen jälkeen edessä oli neljä kierrosta kemoterapiaa syyskuussa. 

Toisen kemoterapiakerran jälkeen kävi ilmeiseksi, että hoito ei toiminut. Syöpä levisi. Ben menehtyi joulukuussa 2019, kahdeksan kuukautta diagnoosinsa jälkeen. 

"Stressiväsymys" olikin leukemia

Vain pari viikkoa hautajaisten jälkeen Jack oli alkanut tuntea olonsa hyvin väsyneeksi. Lisäksi hänen selkäänsä särki ja hänellä oli pahoinvointia, kertoo Yahoo! News -sivusto. Lääkärit ajattelivat pojan kärsivän veljensä kuolemasta johtuvasta traumaperäisestä stressireaktiosta.

Tammikuussa Jackilla todettiin leukemia.

– On miltei mahdotonta edes kuvailla, miten kamalaa tämä kaikki on ollut, kertoo Julie Metrolle.

– Oli järkyttävää saada kuulla vain kaksi viikkoa Benin hautajaisten jälkeen, että myös Jackilla oli syöpä. Olimme juuri käymässä läpi valtavaa surua.

Vaikka uutinen tuntui hirveältä, Julie on toisaalta iloinen, että Jackilla on verisyöpä eikä aivokasvain. Siinä on hänen mukaansa enemmän toivoa selviämisestä kuin aivokasvaimen kohdalla. 

Jackia sai kemoterapiaa lastensairaalassa Birminghamissa. Siellä Ben oli ollut hoidettavana vuotta aiemmin. 

Tällä hetkellä Jackin tilanne näyttää hyvältä

Nyt Jackilla ei hänen saamansa hoidon ansiosta näyttäisi enää olevan syöpää. Sen uusiutumisen estämiseksi hän saa solunsalpaajalääkitystä tablettien muodossa seuraavan kahden ja puolen vuoden ajan.

– Kaiken kaikkiaan Jack voi hyvin, vaikka joskus onkin todella rankkoja päiviä. Hän kaipaa Beniä niin kovasti ja antaisi mitä vain, jotta he voisivat jälleen pelata tietokonepelejä yhdessä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Julie osallistuu Brain Tumour Research -organisaation kampanjointityöhön. Järjestö toivoo, että mahdollisimman moni allekirjoittaisi vetoomuksen, jossa pyydetään valtiota investoimaan enemmän aivokasvaintutkimukseen. 

Suomessa todetaan joka vuosi noin 900 aivokasvainta, kertoo Suomen syöpäjärjestöjen ylläpitämä Kaikki Syövästä -sivusto. Aivokasvaimet ovat lasten toiseksi yleisin syöpämuoto leukemian jälkeen. Vuosittain niitä todetaan noin 50.

Lue myös:

    Uusimmat