Tutkimus osoittaa kaksi hälytysmerkkiä, jotka kertovat haimasyövän vaarasta – todetaan usein liian myöhään

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Mikä on tappavin syöpä? Katso syöpälääkärin haastattelu.

Hiljattain puhjennut tyypin 2 diabetes yhdessä painonlaskun kanssa näyttäisi liittyvän suurentuneeseen haimasyövän riskiin, tuore tutkimus osoittaa. Havainto voi auttaa tunnistamaan haimasyöpiä jo varhaisessa vaiheessa ja parantaa potilaiden ennustetta. Tällä hetkellä haimasyöpä löydetään yleensä vasta, kun se on edennyt pitkälle.

Tutkimus julkaistiin JAMA Oncology -lehdessä, ja se perustuu 113 000 naisen ja 46 000 miehen 30-vuotisiin seurantatietoihin. Osallistujista 1 100 sairastui haimasyöpää seurannan aikana.

Riski sairastua haimasyöpään oli 2–3 kertaa suurempi potilailla, jotka olivat sairastuneet tyypin 2 diabetekseen, tutkijat havaitsivat. Myös painonlasku etenkin normaalipainoisilla liittyi suurentuneeseen haimasyövän riskin.

Suurimmassa sairastumisvaarassa olivat potilaat, jotka olivat sekä sairastuneet hiljattain diabetekseen että alkaneet laihtua. Heillä haimasyöpää havaittiin jopa kuusi kertaa enemmän kuin muilla osallistujilla. Yhteys oli vielä voimakkaampi, jos potilas oli normaalipainoinen ja painonpudotus tahatonta.

Haimasyöpä todetaan usein liian myöhään

Jos haimasyöpä todetaan varhaisessa vaiheessa, sitä pystytään hyvinkin hoitamaan, mutta yleensä tapaukset havaitaan vasta syövän edettyä pitkälle. Tämän takia potilaan ennuste on usein hyvin huono. Tutkijat toivovatkin, että heidän havaintonsa auttavat tunnistamaan riskipotilaita nykyistä paremmin.

Haimasyöpä todetaan vuosittain noin tuhannella suomalaisella. Vain alle 10 prosenttia potilaista elää enää viisi vuotta diagnoosista.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat