Mainos

Bemisin Estonia-sukelluksissa tauko

Kova tuuli on vaikeuttanut sukelluksia Estonian hylylle. Hylkyä tutkiva amerikkalaismiljonäärin tutkimusalus on ajelehtinut päivällä kauas Estonian päältä, eikä sukellusten uskota onnistuvan iltapäivällä, sillä tuulten on ennustettu vielä kovenevan. Suomen ja Ruotsin merivartiostot eivät ole olleet yhteydessä tutkimusalukselle eilisen jälkeen.

Estonia-sukellukset

Ruotsin ja Suomen merivartiostot seuraavat tiiviisti tapahtumien kulkua Estonian hautarauha-alueella. Paikalla ovat muun muassa Ruotsin ulkovartiolaiva Gotland ja Suomen ulkovartiolaivat Kiisla ja Telkkä. Lisäksi vartiolaiva Telkkä saa tänään vieraakseen joukon virolaisia merivartijoita.

estonia


Säätiedotukset kertoivat lisäksi länsituulen yltyvän aina 14 metriin sekunnissa, ja lähes nelimetrisellä aallokolla on vaarallista lähettää sukeltajia alas mereen. Todennäköisintä on, että One Eagle vain odottaa toimettomana sään paranemista. Säätiedotusten mukaan tuuli heikkenee yöksi.

Komentajakapteeni Markku Halonen saaristomeren merivartiostosta kertoi, että merellä on ollut yöllä rauhallista eivätkä Suomen eikä Ruotsin merivartiostot ole olleet missään yhteydessä Bemisiin. Bemis sai yön aikana vahvistusta. Halosen mukaan saksalainen hinaaja Bulk on saapunut paikalle ja pysyttelee toistaiseksi Bemisin aluksen läheisyydessä. Jos hinaaja tulee lähemmäksi uppoamispaikkaa, rannikkovartiosto aikoo lähettää edustajansa alukselle ja tarkistaa miehistön jäsenten kansalaisuuden kuten tehtiin Bemisin aluksellakin eilen. Bemis tuli uppoamispaikalle eilen aamulla ja valmisteli aluksi varsinaisia sukelluksia laskemalla robottikameran hylylle. Sukeltajat laskeutuivat myös alas, mutta kello puoli kymmenen aikaan illalla operaatio keskeytettiin ja robottikamera sekä sukeltajat kumiveneineen nostettiin One Eagle -aluksen kannelle. Sää oli tuolloin vielä niin hyvä, että Bemis saattoi työskennellä ilman ongelmia, mutta yöllä alkoi tuulla niin kovaa, ettei Bemis voinut jatkaa sukelluksia aamulla. Komentajakapteeni Halosen mukaan Bemisin noin 70-metrinen alus on niin pieni, että kova tuuli ja merenkäynti vaikeuttavat sukeltajien työtä. Jos tuuli vielä yltyy, Halonen uskoo sukeltamisen käyvän lähes mahdottomaksi.

Estonian hylyn yläpuolella Bemisin sukellusta vartioivat merivartioston laivat

Vaikeudet saattavat merkitä sitä, että Bemis ei selviä operaatiosta kaavaillussa aikataulussa. Alun perin arveltiin sukellusten olevan ohi kolmessa tai neljässä päivässä, mutta nyt tuuli ja aallokko laittavat kapuloita rattaisiin. Keskiviikon kovan tuulen takia myös operaatiota seuraavat tiedotusvälineiden alukset päättivät asettua Utölle ja odotella saaressa sukellusryhmän seuraavaa siirtoa. Merivartiostojen edustajia kiinnostaa erityisesti, nostetaanko aluksesta jotakin. He myös laskevat sukellusten määrän sekä kuvaavat tapahtumia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.