Mainos

Belgian hallitus vaikeuksissa dioksiiniskandaalin jälkeen

Belgialla on mitä todennäköisimmin edessään hallituksen vaihdos sunnuntaisten parlamenttivaalien jälkeen. Tuore dioksiiniskandaali on viimeinen naula pääministeri Jean-Luc Dehaenen arkkuun. 20 prosenttia valitsijoista sanoo maan elintarviketuotantoa haittaavan skandaalin vaikuttavan heidän äänestyspäätökseensä.

Vaikka kaikki kotimaiset kanatuotteet, munat ja voi on poistettu kauppojen hyllyiltä, kysyvät belgialaiset, voiko jäljelle jääneiden tuotteiden puhtauteen luottaa. EU:n komission vastalauseista huolimatta hallitus sallii edelleen maidon ja maitotuotteiden myynnin, vaikka kukaan ei voi taata, ettei niissä ole dioksiinia. Belgian johtaviin päivälehtiin kuuluva La Libre Belgique kirjoittikin aiemmin viikolla, ettei kristillisdemokraatti Dehaene ole enää henkilönä sopiva johtamaan maata.

Jos Belgian hallituksessa nyt istuva keskustavasemmistolainen koalitio häviää vaalit, saattaa pääministerin paikka mennä oikeiston Marc Verwilghenille. Hän on suosittu flaamilaispoliitikko, joka johti Dutroux'n tapausta tutkinutta parlamentaarista komiteaa. Lapsenmurhaaja Marc Dutroux'n pedofiilirenkaan paljastuminen vuonna 1996 oli edellinen todella suuri skandaali Belgiassa. Tuolloin 300000 ihmistä marssi Brysselin kaduilla oikeuslaitoksen hitautta ja tehottomuutta vastaan. Vielä yksi Belgialle huonoa julkisuutta muassaan tuonut tapaus oli Naton entisen pääsihteerin Willy Claesin lahjustuomio. Sunnuntaina Belgiassa järjestetään kaikkiaan neljät vaalit: parlamentin ja senaatin lisäksi valitaan aluehallinnon elimiä ja edustajia EU:n parlamenttiin.

Skandaalien lisäksi vaaleja värittää suuri kysymys siitä, onko Belgialla ylipäänsä tulevaisuutta. Pohjoisen flaaminkielinen väestönosa ei enää halua tukea köyhemmän etelän ranskaa puhuvien valloonien sosiaaliturvaa. Belgia on jo nyt käytännössä jakautunut kahtia. Kuudella miljoonalla flaamilaisella ja neljällä miljoonalla valloonilla ei ole juurikaan yhteyksiä keskenään. Ainoa poikkeus on kaksikielinen Bryssel, jossa lisäksi englannin kielellä on vahva asema kaupungin kansainvälisen luonteen vuoksi. Poliittisten tarkkailijoiden mukaan dioksiiniskandaali ja tyytymättömyys nykyiseen hallitukseen voivat johtaa osittain vihreiden ja osittain äärioikeiston kannatuksen kasvuun. Ennen tuoretta dioksiiniskandaalia tehty mielipidemittaus osoitti, että rasistisen Vlaams Blok -puolueen kannatus on noussut 15 prosenttiin flaaminkielisessä Flanderissa. Puolue haluaa jakaa Belgian ja panna viralta kuningasperheen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.