Mainos

BBC: Kelly vuosi aseohjelmatiedot

BBC:n mukaan itsemurhan tehnyt ase-ekspertti David Kelly vuosi BBC:lle tiedot, että Britannia liioitteli Irakia koskevia joukkotuhoaseraporttejaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC vahvisti tänään, että kolme päivää sitten itsemurhan tehnyt aseasiantuntija David Kelly toimi lähteenä juttuun, jossa syytettiin maan hallitusta Irakin aseohjelmista saatujen tietojen vääristelystä.

-Viime viikkojen aikana olemme tehneet kovasti töitä, ettei Kellyä olisi tunnistettu jutun lähteeksi. Se oli selkeästi meidän velvollisuutemme, BBC:n lausunnossa sanottiin. -Koska hän on kuollut, on mielestämme tärkeää spekuloinnin lopettamiseksi julkistaa tämä tieto, BBC jatkoi.

Kellyn ruumis löydettiin perjantaina Lontoon länsipuolelta. Hän oli ollut kateissa torstaista lähtien. Eilen Kellyn vaimo Jan Kelly vahvisti amerikkalaisissa tiedotusvälineissä miehensä tehneen itsemurhan. Myöhemmin poliisi esitti virallisen tiedotteen tapahtumasta.

BBC piti hyvin valitettavana, että Kellyn mukanaolo johti hänen kuolemaansa. Jutun lähettämistä pidettiin silti oikeana ratkaisuna.

Kovassa paineessa

Britannian parlamentin ulkoasiainvaliokunnan jäsenet hiillostivat Kellyä viime tiistaina siitä, mitä hän oli kertonut BBC:lle hallituksen tiedoista, jotka koskevat Irakin joukkotuhoaseita.

BBC:n reportaasissa annettiin ymmärtää, että Britannian hallitus esitti Irakin joukkotuhoasepotentiaalin todellista suurempana ennen hyökkäystä Irakiin. Erityisesti BBC syytti Tony Blairin tiedotuspäällikköä Alastair Campbellia siitä, että tämä oli vaatinut hallituksen selontekoon jyrkempiä ilmaisuja Irakin joukkotuhoaseista kuin brittiläiset tiedusteluasiantuntijat halusivat.

Kelly myönsi tavanneensa BBC:n Irak-reportaasin tehneen toimittajan, mutta kiisti että reportaasin tiedot olivat peräisin häneltä.

Blair ei aio erota

Kellyn kuolema on nostanut Britanniassa hurjan poliittisen myrskyn.

Tiedotusvälineissä on vuoroin kysytty, aikooko puolustusministeri Geoff Hoon, Alastair Campbell tai peräti pääministeri Tony Blair erota jutun vuoksi. Tänään Blair ilmoitti ykskantaan pysyvänsä virassaan ja olevansa asiasta "absoluuttisen" varma. -Tässä työssä tarvitaan leveät hartiat, ja minulla on sellaiset, Blair sanoi.

Blair kuitenkin sanoi olevansa valmis kuultavaksi Kellyn kuoleman tutkimusten yhteydessä.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 20.07.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.