Barcelonassa asuva Jessica Ruokola kuuluu koronaviruksen riskiryhmään – ihmisten itsekkyys suututtaa: "He luulevat olevansa koskemattomia viruksen edessä, minulle se voi olla kohtalokas"

1:54
Tämä kaikki sinun pitää tietää koronaviruksesta - katso video.

Espanjassa asuva Jessica Ruokola ei saa liikkua kotoaan kuin kauppaan tai apteekkiin. Koiraa hän saa ulkoiluttaa ainoastaan kotinsa lähellä.

Playboy-lehdessä poseerannut missikaunotar Jessica Ruokola muutti miesystävänsä kanssa Espanjan Barcelonaan hieman vajaa vuosi sitten. Espanjassa on tällä hetkellä ulkonaliikkumiskielto koronapandemian vuoksi ja se tarkoittaa sitä, että ihmiset saavat käydä ainoastaan ruokakaupassa, apteekissa tai töissä. Koiraa saa ulkoiluttaa vain kodin läheisyydessä.

Ruokola kertoo, että poliisit valvovat Barcelonan kaduilla yötä päivää, jotta ihmiset noudattaisivat määräystä. Ruokola ja hänen avopuolisonsa pysäytettiin, kun he olivat lenkkeilyttämässä koiraansa.

– Koirien kanssa saa mennä lenkille ainoastaan kodin lähelle. Viranomaiset pyysivät minua ja avomiestäni pitämään 1,5 metrin turvavälin, vaikka ilmoitimme asuvamme samassa taloudessa. Sillä ei ole mitään merkitystä, Ruokola kertoo.

Vartijat ruokakaupoissa

Espanjalaisten ruokakauppojen ovella päivystää vartija, jotta asiakkaat noudattavat 1,5 metrin turvaväliä myös kaupan edessä. Espanjassa hamstrataan suomalaisten tapaan säilykkeitä ja vessapaperia, mutta sen lisäksi viinihyllyt ovat ammottavat tyhjyyttään.

– Kauppaan tullessa toinen vartija ohjaa desinfioimaan kädet, antaa kumihanskat sekä desinfiointiainetta sisältävän paperin, jolla pyyhitään ostoskärryn kahva. Kaupassa saa olla vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan ja kaikkien on pysyttävä etäällä toisistaan.

– Koen nämä toimenpiteet positiiviseksi, että riskiryhmiin kuuluvat pystyvät käymään kaupassa paremmin.

Ruokola kuuluu itse riskiryhmään, sillä hänellä on astma. Espanja asetti ulkonaliikkumiskiellon vajaa pari viikkoa sitten, ja Ruokola kertoo kiellon jatkuvat ainakin vielä seuraavat kaksi viikkoa.

– Barcelonassa on asia otettu vakavasti, sekä järeät toimet heti alusta alkaen käyttöön, olen siitä kiitollinen. Ihmisten itsekkyys sen sijaan suututtaa, he eivät ole koskemattomia viruksen edessä. Kuulun itse riskiryhmään, eikä tämä ole leikinasia. Minulle virus voi olla kohtalokas.

– Olen entistä huolellisempi astmalääkityksen suhteen ja kuunnellut kroppaani. Minulla on kaapit täynnä vitamiineja, ja olen koittanut pitää vartalostani huolta treenaamalla, sen mitä kotona pystyy tekemään.

Espanjassa on käytännössä lähes kaikki muut palvelut kiinni, paitsi apteekit ja elintarvikekaupat. Ruokola työskentelee itse ravintola-alalla, mutta tällä hetkellä töitä ei ole koronapandemian takia.

– Täällä ei ole töitä oikeastaan kenelläkään. Hallitus on määrännyt suuret varat työntekijöiden palkkojen maksuun pandemian aikana. Esimerkiksi itselleni maksetaan 75 prosenttia palkasta karanteenin ajalta. Raha-asioiden osalta olen rauhallisin mielin.

Ruokola on ottanut tilanteen rauhallisesti ja yrittänyt mukautua parhaansa mukaan.

– Koitan ajatella positiivisesti, sillä olen itse ollut terveenä ja näillä toimilla suojataan myös muiden terveys. Koti tulee tällä hetkellä siivottua päivittäin, ja kaapit on järjestetty uuteen uskoon jo useamman kerran. Onneksi meidän rakennuksessamme on kattoterassi, jonne pääsee pakenemaan, kun seinät alkaa kaatua päälle.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja