Barak ja Clinton keskustelevat Lähi-idän rauhasta

Israelin tuore pääministeri Ehud Barak tapaa tänään vierailukierroksellaan Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin Washingtonissa.

Keskustelujen pääpaino on Lähi-idän rauhanprosessissa. Barak aikoo kertoa Clintonille suunnitelmiaan rauhanprosessin elvyttämisen strategioista ja samalla hoitaa Israelin ja Yhdysvaltojen hankautuneita suhteita. Israelin ja Yhdysvaltain väliset suhteet huononivat Israelin edellisen pääministerin Benjamin Netanjahun kaudella.

Ennen lähtöään Barak vakuutti optimismiaan saada keskustelut uudelleen käyntiin Syyrian kanssa. Barak on sanonut aikovansa edetä samanaikaisesti kaikilla rintamilla Lähi-idän rauhan edistämiseksi ja neuvotella yhtä aikaa sekä palestiinalaisten, Syyrian että Libanonin kanssa.

Barak on heti pääministerikautensa alkajaisiksi laukaissut pyörremyrskynkaltaisen kampanjan Israelin naapuruussuhteiden ja Yhdysvaltain suhteiden parantamiseksi. Hän on reilun viikon mittaisen pääministeriytensä aikana ehtinyt tavata Egyptin presidentin Hosni Mubarakin, palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin ja Jordanian kuninkaan Abdullahin. Ennen lähtöään Washingtoniin Barak tapasi myös Turkin presidentin Süleyman Demirelin.

Yhdysvaltojen roolin muututtava

Barakin mukaan Yhdysvaltojen on pienennettävä intensiivistä rooliaan Lähi-idässä. Sanomalehti Washington Postissa tänään julkaistussa haastattelussa Barak sanoo, että Yhdysvallat on ollut "liian sitoutunut" Lähi-idän tilanteeseen. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen ei pitäisi yrittää toimia "välittäjänä, poliisina ja tuomarina", vaan palata "erityiseen rooliinsa (rauhanprosessin) avustajana".

-Lähden Washingtoniin jakaakseni ajatuksia ja rakentaakseni yleisstrategiaa, Barak sanoo.

Barak sanoo myös olevansa tyytymätön siihen, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA välittää Israelin ja palestiinalaisten turvallisuuskiistoja. Barak kertoo haastattelussa toivovansa, että Israel voi taivuttaa Arafatin hylkäämään vaatimuksensa täydellisestä ja välittömästä Wyejoen sopimuksen toteuttamisesta. Barakin mukaan sopimuksen täydellinen toteuttaminen tässä vaiheessa kasvattaisi esimerkiksi terrorismin riskiä.

-Terrorismi voi tappaa koko prosessin, sanoo Barak.

Barak kertoo toteuttavansa joitakin Wyejoen sopimuksen kohtia jo seuraavan parin viikon aikana, mutta etenevänsä sen jälkeen asteittain.

Israelilaisten asiantuntijoiden mukaan Wyejoen sopimuksen viimeiseen vaiheeseen kuuluva 13 prosentin luovuttaminen Länsirannasta palestiinalaisille voi olla vaarallista ja epäsuosittua. Barak sanoo kuitenkin antavansa Arafatille takarajan, johon mennessä maa palautetaan palestiinalaisille riippumatta siitä, missä vaiheessa neuvottelut tuolloin ovat.
(STT-AFP-REUTERS)

Lue myös:

    Uusimmat