Mainos

Barak hyväksyi neuvottelukutsun

Israelin pääministeri Ehud Barak sanoi tänään hyväksyneensä Yhdysvaltojen presidentin Bill Clintonin neuvottelukutsun.

Barak

Israelin pääministeri Ehud Barak aikoo matkustaa Yhdysvaltoihin, jos väkivalta palestiinalaisalueilla vähenee.

-Olemme sitoutuneet Sharm el-Sheikhin sopimukseen ja haluamme katsoa, onko mahdollista jatkaa rauhanprosessia, Barak kertoi Israelin yleisradiolle. Barakin mukaan tänään ei kuitenkaan vielä voinut sanoa väkivaltaisuuksien merkittävästi vähentyneen. Hän puhui asiasta hallituksensa kokouksessa.

Israel solmi palestiinalaisten kanssa lokakuun 17. päivä Sharm el-Sheikhissä sopimuksen, jossa molemmat osapuolet lupasivat pyrkiä väkivallan lopettamiseen Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla.

Tänään palestiinalaisten presidentti Jasser Arafatin puolesta luettu puhe totesi, että palestiinalaiset aikovat jatkaa kansannousuaan ja Israelin miehityksen vastustamista kunnes Palestiinan lippu liehuu Jerusalemissa.

Ei sopua hätätilahallituksesta

Barakin ja oikeistopuolue Likudin johtajan Ariel Sharonin väliset neuvottelut hätätilahallituksen muodostamisesta Israeliin päättyivät tänään tuloksettomina, maan radio raportoi. Sharonin edustaja ei kuitenkaan heti pystynyt vahvistamaan tietoa.

Barak kertoi aiemmin tänään Israelin armeijalle, että hän on lähempänä kuin koskaan aikaisemmin hätätilahallituksen muodostamisessa Israeliin. Sopua ei kuitenkaan syntynyt, sillä Barak ei suostunut Sharonin vaatimukseen saada veto-oikeus rauhanneuvotteluihin ja turvallisuusasioihin liittyvissä päätöksissä.
Vähemmistöhallitusta johtava Barak on yrittänyt muodostaa hätätilahallitusta oikeistopuolueen Likudin kanssa, ennen kuin parlamentti palaa huomenna lomaltaan. Ilman yhteistyötä edessä saattavat olla ennenaikaiset vaalit. Barak on vakuuttanut rauhanprosessin kannattajille, ettei yhteistyö Likudin kanssa tarkoittaisi, että hallitus hylkäisi yritykset solmia rauha palestiinalaisten kanssa.

Uusia kuolonuhreja

Länsirannalla kaksi palestiinalaista kuoli tänään, kun israelilaispoliisit ampuivat kiviä heitelleitä mielenosoittajia, sairaalaviranomaiset kertoivat. Aiemmin kerrottiin lisäksi, että yksi palestiinalaismies menehtyi haavoihinsa, jotka hän oli saanut yhteenotossa Israelin armeijan sotilaiden kanssa perjantaina.

-Mies kuoli tänä aamuna. Hän oli Jeninin pakolaisleiriltä, kertoi miestä hoitaneen sairaalan henkilökunta. Sadat palestiinalaiset osoittivat mieltään Gazassa eilen kuolleen toimittajan puolesta. Palestiinalaistoimittaja oli kymmenen päivää aikaisemmin tekemässä juttua uusimmista levottomuuksista, kun israelilaissotilaiden ampuma luoti osui häneen.

Israelin panssarivaunut avasivat Gazassa tulen kohti palestiinalaista rakennusta Karnin raja-asemalla. Ainakin yksi palestiinalainen poliisi loukkaantui Gazan ja Israelin välisellä rajalla tapahtuneessa yhteenotossa.

Israelilaissotilaat olivat avaamassa palestiinalaisten mielenosoittajien sulkemaa tietä Netzarimin juutalaissiirtokuntaan. Palestiinalaiset aikovat jatkaa kaduilla mellakoimista Gazassa ja Länsirannalla vastustaakseen Israelin miehitystä ja Israelin armeijan "liioiteltua voimankäyttöä" levottomuuksien taltuttamiseksi.

Israelin mukaan palestiinalaisviranomaiset eivät tee tarpeeksi hurjistuneiden palestiinalaisten mellakoinnin ja väkivallan lietsonnan hillitsemiseksi. Kuukauden aikana yhteensä yli 140 ihmistä on saanut surmansa levottomuuksissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.