Mainos

Baltian kalamiehet vähissä

Keski- ja Itä-Euroopan maiden kalastuselinkeino on viime vuosina romahtanut. Tämä johtuu maiden kaukopyyntimahdollisuuksien heikkenemisestä ja valtioiden markkinointijärjestelmien romahtamisesta. Näin arvioi YK:n maatalousjärjestön FAO:n kalastusalan asiantuntija Jochen Nierentz tänään Tallinnassa.

Entisten Itä-Euroopan sosialistimaiden ja Venäjän kokonaissaalis on pudonnut 11 miljoonasta tonnista viiteen miljoonaan tonniin. Viime vuonna tilanne hieman koheni, mutta esimerkiksi Georgian tilanne on edelleen hyvin synkkä. Siellä vuotuiset pyyntimäärät ovat vuosina 1990-96 pudonneet 98 prosenttia. Venäjällä on tärkeimpien kalasäilykkeiden tuotanto romahtanut 71 prosenttia.

Nykyisin kalatalous työllistää Latviassa 48 000, Liettuassa 14 000 ja Virossa 12 000 ihmistä. Samanaikaisesti pyynnin vähenemisen kanssa on kalan ja kalatuotteiden ulkomaankauppa kaksinkertaistunut arvoltaan vuodesta 1990. Tämä johtuu hyvin pitkälle tuonnin kasvusta.

Jotta vientiä saadaan nykyisestä kasvatetuksi, on laatutekijöihin kiinnitettävä erityishuomiota. Vain laatua parantamalla on Baltialla ja muilla Itä-Euroopan mailla mahdollisuus päästä EU:n ja Pohjois-Amerikan markkinoille, sanoi Nierentz Tallinnassa jatkuvassa FAO:n Euroopan alueen kokouksessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.