Mainos

Baltian ja Pohjoismaiden puolustusministerit Saarenmaalle

Baltian maiden ja Pohjoismaiden puolustusministerit kokoontuvat tänään kesätapaamiseen Viron Saarenmaalle. Pääteema keskusteluissa on Naton laajenemisen vaikutukset Itämeren alueen turvallisuudelle - baltithan ovat jäämässä Nato-laajentumisen ulkopuolelle.

Rauhankumppanuusohjelmat kuten viime kesänä Latviassa järjestetty Baltic Challenge on toistaiseksi niitä ainoita näkyviä harjoituksia, joilla Baltian maat voivat näyttää sotilaallista kuulumistaan länteen. Ensi kuussa vastaava Yhdysvaltain johdolla järjestettävä suuri rauhankumppanuusharjoitus järjestetään Viron Paldiskissa.

Myös alueelliset ministeritapaamiset, kuten Saarenmaalla nyt toimiva Pohjoismaiden ja Baltian maiden puolustusministerien kokous vahvistaa etenkin Baltian maiden uskoa siitä, että he eivät ole ongelmineen yksin. Saarenmaan kokouksessa puhutaan Nato-kysymyksen ohella Baltian maiden rauhanturvapataljoonan kehittämisestä sekä muusta Baltian maiden sotilasyhteistyöstä.

Baltian maat kehittävät innokkaasti asevoimiaan, mutta tie Naton vaatimukset täyttäviin armeijoihin on vielä pitkä. Esimerkiksi Viron puolustusvoimissa on vain 4 000 miestä ja reservinkin määrä on vain 16 000. Aseistus on pääasiassa Israelista kalliilla ostettua ja osin romurautaa, koska muualta ei Viro aseita 90-luvun alussa pystynyt ostamaan.
(MTV3/Pertti Nyberg)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.