Mainos

Balkanin johtajat koolla Sarajevossa

Jugoslavian, Bosnian ja Kroatian presidentit kokoontuivat tänään Sarajevoon huippukokoukseen, joka on heidän ensimmäinen yhteistapaamisensa sitten vuoden 1995.

Bosnia aikoo vaatia Jugoslavian Vojislav Kostunicalta ja Kroatian Stipe Mesiciltä anteeksipyyntöä Bosnian sisällissodan aikaisista julmuuksista, kertoi Bosnian presidenttineuvoston muslimijäsen Beriz Belkic. Presidenttineuvoston muut jäsenet ovat Zivko Radisic, serbi, ja Jozo Krizanovic, kroaatti.

Belkic sanoi anteeksipyynnön olevan ehdottoman välttämätön. Hän myönsi kuitenkin, että sitä joudutaan odottamaan ehkä pitkäänkin.

Bosnian, Kroatian ja Jugoslavian johtajat tapasivat edellisen kerran 1995 Daytonissa Yhdysvalloissa, missä he solmivat Bosnian vuodesta 1992 riehuneen sisällissodan rauhansopimuksen.

Turvatoimet olivat tiukat Sarajevossa. Presidenttien oli ennakkotietojen mukaan määrä allekirjoittaa julistus, jossa luvataan yhteistyötä mm. taistelussa terrorismia ja järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan.

Bosnian sisällissodassa sai surmansa 200 000 ihmistä, ja yli puolet Bosnian 4,3 miljoonasta asukkaasta joutui lähtemään kotiseudultaan sodan kuluessa.

Sota alkoi kun Bosnia-Hertsegovina julistautui eronneeksi Jugoslaviasta 1992. Bosnian, Kroatian ja Jugoslavian suhteet pysyivät kireinä vuoteen 2000.

Jugoslavian presidentti Slobodan Milosevic joutui väistymään paikaltaan lokakuussa 2000, minkä jälkeen Bosnian solmi diplomaattisuhteet Jugoslaviaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.