Mainos

Balin ilmastokokouksessa syntynyt sopu

Sopuun päästiin sen jälkeen, kun kokouspaikalle palannut YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ja Indonesian presidentti olivat tiukasti vedonneet neuvottelijoihin. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kiittelee sopimusta.

Balin ilmastokokouksessa on vihdoin päästy sopimukseen neuvottelujen aloittamisesta ensi vuonna. Neuvotteluissa on määrä päättää koko maailmaa kattavasta jatkosta Kioton ilmastosopimukselle.

Jatkoneuvottelut on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2009, jotta uusi sopimus ehdittäisiin ratifioida ennen Kioton sopimuksen umpeutumista 2012.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan Balin ilmastokokouksen viime hetkillä saatiin aikaiseksi myös yllätys. Sopimukseen kirjattiin sittenkin konkreettiset päästötavoitteet.

Sopuun päästiin sen jälkeen, kun kokouspaikalle palannut YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ja Indonesian presidentti olivat vedonneet tiukasti neuvottelijoihin, jotta nämä hakisivat aktiivisesti sopuratkaisua. Koko maailman katseet seuraavat Balin neuvottelijoita, huomautti presidentti Susilo Bambang Yudhoyono.

Viimeisenä kantona kaskessa oli Yhdysvallat, joka viimeisenä taipui sovintoesityksen taakse. Vielä hetkeä aiemmin Yhdysvaltain pääneuvottelija Paula Dobriansky oli vaatinut kehitysmailta lisää toimia päästöjen rajoittamiseen. Valtavan arvosteluryöpyn jälkeen Yhdysvallat käänsi kelkkaansa ja ilmoitti olevansa valmis sopuun.

Ban ylisti Balin tuloksia

Etelä-Korean ulkoministeri Ban Ki Moon on vahvoilla YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ylistää Balin ilmastokokouksen saavutuksia.

Kokouksessa osanottajat ottivat Banin mukaan ensimmäisen ratkaisevan askeleen kohti uutta sopimusta, jonka on määrä jarruttaa ilmastonmuutosta.

Balilla sovittu tiekartta on hänen mukaansa alku sopimukselle, joka pureutuu ilmastonmuutoksen tuomaan uhkaan, aikamme suureen haasteeseen.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

(Kymmenen uutiset 15.12.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.