Azerbaidzhanin GP:n topit ja flopit: Kiroilu ja parran kasvattaminen eivät riitä – Bottas näytti mistä todellinen Valtteri 2.0 on tehty

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Valtteri Bottas nousi jälleen MM-sarjan kärkipaikalle tapahtumarikkaan viikonvaihteen päätteeksi.

Bottas piti tallikaverinsa Lewis Hamiltonin takanaan startissa ja kesti tämän antaman paineen myös kisan lopussa. Mercedes-kaksikon takana Ferrarin Sebastian Vettel oli kolmas. Kimi Räikkönen oli Alfa Romeolla kymmenes.

TOPIT:

1. Valtteri Bottas

Uudesta Bottaksesta on puhuttu paljon alkukauden aikana, mutta tiimiradiossa tuhmien puhuminen ja parran kasvattaminen eivät vielä riitä vakuuttamaan siitä, että Valtterista olisi kuoriutunut talven aikana varsinainen peto. Mutta tällaiset otteet todellakin riittävät. Hamiltonin lyöminen toisessa peräkkäisessä aika-ajossa sekä takana pitäminen paineiden ollessa ylimmillään kisan lähdössä ja loppuratkaisussa olivat upeita taidonnäytteitä suomalaiselta. MM-sarjan kärkipaikka on nyt taas hallussa ja ensimmäiset säröt tallikaverin itseluottamukseen lyöty.

2. Mercedeksen henki

Lewis Hamilton on uuden tilanteen edessä joutuessaan todella töihin aiemmin mitä parhaiten hänen kakkosmiehekseen kelvanneen Bottaksen kanssa. Nyt säyseässä apurissa on päässyt piru irti, mutta peli on silti äärimmäisen rehtiä ja reilua. Toistaiseksi. On yhä vaikea nähdä, että Bottaksen ja Hamiltonin välinen taistelu voisi mennä yhtä rumaksi kuin Hamiltonin ja Nico Rosbergin välillä. Tiimin henki on kahden vuoden aikana hioutunut todella tiiviiksi. Siinä huoku suuri keskinäinen kunnioitus joka suuntaan.

3. Sergio Perez

Mr. Baku osoitti jälleen, kuinka sarjan erikoisimmalla radalla kuuluu ajaa. Jo kahdesti Force Indialla palkintopallille Azerbaidzhanissa yltänyt meksikolainen oli taas aika-ajon viides ja kisassa heti kärkitallien kuskien takana kuudes. Perezilla on selvästi Bakun kanssa jokin korkeamman asteen yhteys.

4. McLaren

Oletteko kaivanneet MM-pistetaulukkoa, jossa McLaren on jossain muualla kuin viimeisellä sijalla? No niin mekin. Ja tällä hetkellä he ovat jo sarjan nelosia. Kiinan ohiviikonlopun jälkeen Lando Norris ja Carlos Sainz nappasivat Bakusta keskikastin taistelun kannalta jättipotin seitsemännellä ja kahdeksannella sijallaan.

5. Daniil Kvjat ja Toro Rosso

Hondan viikonloppuun tuomat moottoripäivitykset näyttivät viikonlopun edetessä todella vakuuttavilta, kun otetaan huomioon Max Verstappenin Red Bullilla tekemät huippunopeudet sekä Toro Rosson selvä piristyminen. Daniil Kvjat pyyhkäisi vaikealla radalla aika-ajossa peräti kuudenneksi, mutta kisassa törmäily Daniel Ricciardon kanssa päätti taistelun viimeisistäkin pistesijoista.

FLOPIT:

1. Daniel Ricciardo ja Renault

Australialainen myönsi itse, että Kvjatin kylkeen peruuttaminen johtui pienestä paniikista, joka hänelle syntyi radalta ulos ajautuessaan. Daniel Ricciardo on ollut viime vuosina henkisesti yksi sarjan vahvimmista kuskeista ja pystynyt monesti venymään tilanteen ollessa kuumimmillaan. Nyt jokin on muuttunut ja hyvin vahvasti se näyttäisi liittyvän Renault’n realiteettien tajuamiseen. Ricciardo tietää tehneensä suuren virheen.

2. Charles Leclerc

Tämä(kin) olisi voinut olla nuoren Charles Leclercin viikonloppu. Lauantain harjoituksissa hän oli kärkiajat tehneistä Ferrareista parempi, mutta aika-ajossa alokasmainen virhe johti rumaan ulosajoon Bakun vanhan kaupungin ahtailla kaduilla. Vastoinkäymisiä on tullut alkukaudella niin Ferrarin voimayksikön kuin tallin epäreilun kuskipolitiikan takia, ja nyt Leclerc vaikeutti itse omaa asemaansa.

3. Robert Kubica

Toinen samaan muuriin aika-ajossa ajanut kuski. Ja Kubican kohdalla täytyy valitettavasti sanoa, että tämä rysäytys ei valitettavasti tullut kamalan suurena yllätyksenä. Huhut ajokyvyn rajoitteista juuri tällaisissa kohdissa, kuten myös erimerkiksi Singaporen hitaassa katupujottelussa, eivät ole ihan tuulesta temmattuja.

4. Azerbaidzhanin kisajärjestelyt

Kubicasta ja Williamsista puhuttaessa täytyy antaa vielä hiukan palautetta kisajärjestäjille. Puolalaisen auton siivoaminen radalta, kylläkin varsin pahasta paikasta, kesti luvattoman kauan. Vielä pahempi moka kävi perjantain harjoituksissa, kun huonosti sinetöity kaivonkansi pääsi nousemaan pystyyn ja aiheutti vakavan vaaratilanteen George Russellille. Baku on ratana ja kisamiljöönä yksi F1-kalenterin omaperäisimmistä ja mielenkiintoisimmista kohteista, mutta tällaiset sähläykset antavat viikonlopulle huonon sivumaun.

5. Haas

Tallipomo Günther Steiner ennakoi jo Bakuun tultaessa, että odottaa kisalta uutta pettymystä. Surkeasti kisaolosuhteissa käyttäytynyt auto on yhä pahasti keskeneräinen, vaikka Steiner odotti Barcelonan sopivan taas tiimille hiukan paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat