Espanjan GP:n topit ja flopit: Jari Sarasvuon kylmä fakta tiivistää lohduttomasti Valtteri Bottaksen tilanteen

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Lewis Hamilton ajoi 100. paalupaikkansa jälkeen voittoon Espanjan GP:ssä, mutta Max Verstappen ei taaskaan myynyt nahkaansa halvalla.

Hamilton ja Verstappen kävivät Barcelonassa voittotaistelun kahdestaan, kun kolmanneksi jätetty Valtteri Bottas ei pystynyt pysyttelemään heidän vauhdissaan.


TOPIT:

Lewis Hamilton ja Mercedes

Uran 100. F1-paalupaikka, joista 59 kisaa on myös päättynyt Hamiltonin voittoon. Ylisanat ja ennätykset loppuvat jo kesken, mutta parhaiten mestarin suuruutta kuvaa se, ettei hän ole lainkaan hätkähtänyt uutta kilpailutilannetta Max Verstappenia vastaan. Hollantilaisen odotettiin järkyttävän Hamiltonia ja pakottavan tämän virheisiin, mutta lopulta tilanne on kääntynyt päinvastoin. Mercedes suoritti jälleen häikäisevän taktisen onnistumisen, jossa Hamilton osasi katsoa maltilla lähdön ja ajaa sen jälkeen täydellisen kisan annettujen ohjeiden perusteella. Tätä yhdistelmää on yhä liian vaikea voittaa.

Max Verstappen

Nousu mukaan mestaruustaisteluun on kasvattanut Verstappenia enemmän kuin mihin aika on pystynyt. Yhtäkkiä haastatteluissa nähdään kypsästi ajatteleva ja lapsellisia ylilyöntejä välttävä kisakuski, joka kykenee myös tunnustamaan vastustajan paremmaksi, kun siihen on syytä. Silti taustalta paistaa silti yhä läpi se armoton kisaaja, joka on aina ollut valmis polttamaan oman ja naapurinsa talon vain todistaakseen, että kykenee siihen. Ykkösmutkan periksiantamaton taistelu pakotti Hamiltonin perääntymään. Verstappen on edelleen rohkea, muttei enää hullunrohkea.

Charles Leclerc

Ferrarin tuloa mukaan kärkipään taisteluun on kaivattu, sillä kolmen tallin keskinäinen taistelu tarjoaisi vain niin paljon enemmän herkkua katsojille. Vieläkin siihen on rutosti matkaa, mutta Barcelonassa saatiin ainakin pieni välähdys siitä, että kehitystä on viime vuodesta tapahtunut. Charles Leclerc iski upeasti Valtteri Bottaksen kimppuun kisalähdössä. Pian kuitenkin kävi selväksi, että monacolainen pystyi vain hetkellisesti kiusaamaan Mercedes-kuskia.

Daniel Ricciardo

Tähän asti kauden jokaisessa kisassa uudessa tallissaan McLarenilla tallikaverinsa Lando Norrisin varjoon jäänyt konkarikuski sai viimeinkin kunnon onnistumisen, kun Espanjasta käteen jäi kuudes sija. Se on hyvin kisassa, jossa kaikki kärkipään kuskit pääsivät ongelmitta maaliin. Vahvan aika-ajon jälkeen australialainen onnistui ottamaan heti lähdössä pari sijaa. McLaren käy nyt vahvaa taistelua entistä arkkivihollistaan Ferraria vastaan, mikä on kärjen takana myös mielenkiintoista seurattavaa.

Esteban Ocon

Toto Wolff tunnusti lauantain lehdistötilaisuudessaan, että Esteban Oconin loistamista Alpinen kuljettajana on Mercedeksen näkökulmasta hiukan outoa seurata. Ranskalaiskuski oli pitkään tyrkyllä suuren ja mahtavan kisakuskiksi, mutta joutui lopulta hakemaan paikkaansa Renault-leiristä. Tilanne ei näyttänyt kovin vahvalta mestarikuski Fernando Alonson tullessaan egonsa kanssa tiimiin. Ocon on kuitenkin vastannut haasteeseen upeasti. Myös Alpinen autoa on viety talvikauden pahan takapakin jälkeen huimin harppauksin eteenpäin. Nyt Ocon iski tauluun kuudenneksi nopeimman kierroksen aika-ajoissa. Kisassa optimistinen yhden stopin taktiikka jätti hänet avuttomaan asemaan. Tuloksena silti puolustusvoitolta tuntuva yhdeksäs sija.

Siltä väliltä:

Valtteri Bottas

Bottas olisi taas helppo tuomita siitä, että vauhti ei riittänyt kärkikaksikon kyytiin. Taustalla on kuitenkin myös paljon hyvää. Portugalin paalupaikan perään Bottas oli taas aivan Hamiltonin ja Verstappenin kannassa Barcelonankin aika-ajossa, kun kymmenys pudotti hänet toiseen lähtöriviin. Kisan startissa sattui sitten viikonlopun ainoa virhe. Liikkeelle lähtö ei ollut Bottakselta mitenkään häikäisevä, mutta enemmän haittaa tuli Hamiltonin jouduttua vetäytymään Verstappenin antamasta haasteesta. Sen jälkeen Bottas ei omien sanojensa mukaan huomannut, että Charles Leclerc on kolmosmutkassa aivan rinnalla. Tämän jälkeen hän ajoikin omaa yksinäistä kisaansa. Selvästi vahvemmassa vauhdissa olleen Hamiltonin pidätteleminen muutaman mutkan ajan tämän varikkokäynnin jälkeen oli ehkä tarpeetonta uppiniskaisuutta, mutta sillekin saatiin selitys: Bottas ajoi koko ajan karkuun Leclercia, jotta voi tehdä rauhassa oman stoppinsa. Silloin olisi suorastaan tyhmää väistää radan likaiselle reunalle vain tallikaveriaan avittaakseen.

Kaikki vain valitettavasti tiivistyy nyt siihen, miten Jari Sarasvuo kuvaili Bottaksen tilannetta torstain Formulasirkuksessa: ”Ei välttämättä mitään tehdä väärin, ja voi olla, että mitään ei ole tehtävissä. Eivät nämä Verstappen ja Hamilton anna sitä, mikä kuuluu heille – ainakaan halvalla”.

Kimi Räikkönen

Portimãon herpaantumisesta johtuneen kolaroinnin jälkeen Räikkösellä oli hiukan tahmeaa myös Pyreneiden niemimaan toisella laidalla. Aika-ajossa hän jäi pahaan rakoon Williamsin Nicolas Latifin takana. Kisassa yhden pysähdyksen taktiikalla hankittu 12. sija oli varmasti Alfa Romeolta niin maksimisuoritus kuin vähän tapahtumia sisältäneessä kisassa voi olla. Startin komea nousu kolme sijaa ylöspäin toi muuten mieleen erikoisen faktan: muistatteko vielä, kun Räikkönen oli Ferrari-aikansa lopulla se kuski, joka ei noussut yhtään sijaa kisalähdöissä? No, nyt hän on ainoa kuljettaja, joka on pystynyt parantamaan sijoituksiaan jokaisen neljän kisan avauskierroksella.

FLOPIT:

Fernando Alonso ja Carlos Sainz

Espanjalaisille kotiradalla ajamisesta ei ehkä ole kovinkaan suurta etua, sillä kaikki kuskit tuntevat talvitestien takia Katalonian radan kuin omat taskunsa. Silti täytyy ihmetellä, että sekä Sainz että Alonso olivat kovin vaisuja läpi viikonlopun. Alonsolla on selvästi vielä opeteltavaa Alpinen auton saamiseksi hanskaansa yhtä hyvin kuin tallikaverinsa Ocon. Sainz puolestaan jäi Ferrarilla täysin Leclercin varjoon. Umpisurkean startin jälkeen seitsemäs sija oli parasta, mihin espanjalainen pystyi.

Yuki Tsunoda

Bahrainin aika-ajojen sensaatiomaisen sisääntulon jälkeen japanilaistulokkaan kurssi on ollut vahvasti alaspäin. Oma virhe pilasi tällä kertaa aika-ajon. Kisa päättyi puolestaan moottorivikaan. Huolestuttavampi signaali oli viikonlopun aikana kuulunut kitinä AlphaTaurin auton surkeudesta. Tsunoda on osoittautunut yllättävän ärhäkäksi tapaukseksi, mutta kakkostiimin kriitikot eivät ole ennenkään päässeet suosioon Red Bullin organisaatiossa. Se täytyisi aina pitää mielessä.

Lue myös:

    Uusimmat