F1

F1

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Ayrton Senna mykistyi ensitestistään F1-klassikkoautolla – hikikarpalot nousivat pääsuunnittelijan ohimoille: "Se tuntui viideltä minuutilta"

McLaren-tallin rakentama MP4/4 on jäänyt F1-historiaan yhtenä sarjan ylivoimaisimmista autoista. Tallin pääsuunnittelijana toiminut Steve Nichols kertoo tarinan Ayrton Sennan ensitestistä vuoden 1988 pedolla.

MP4/4 oli McLarenin ensimmäinen auto uuden moottorivalmistajansa Hondan kanssa. Auton tarina on mukana Race to Perfection -dokumenttisarjan kolmannessa osassa ”Loistavat autot”, joka on katsottavissa C More Sport 1 -kanavalla keskiviikkona kello 18.55. Koko sarja on nähtävissä jo nyt cmore.fi-suoratoistopalvelussa.

Japanilaisyhtiö oli tehnyt turbomoottoreillaan jättitekoja Williamsin kanssa ja aloittanut kaudella 1987 yhteistyön Lotuksen ja sen superlupauksen Ayrton Sennan kanssa. McLarenin tallipäällikkö Ron Dennis onnistui houkuttelemaan sekä Hondan että Sennan tiimiinsä.

Hermostusta oli ilmassa ennen Imolan radalla ajettuja talvitestejä, sillä McLaren oli aloittanut autonsa rakentamisen vasta edellisen kauden elokuussa saatuaan Honda-sopimuksen solmittua.

– Muistan, kun tulimme myöhään yöllä hotellille Imolassa. Siellä oli joitain Hondan korkea-arvoisia edustajia paikalla. Minulle sanottiin, että ”huomenna siis näemme teidän ihmeautonne”. Ajattelin, että mitä ihmettä Ron on mennyt myymään heille, pääsuunnittelija Scott Nichols nauraa dokumentissa.

– Hän oli kai pitänyt kunnon myyntipuheen saadakseen Hondan ja Sennan mukaan, Nichols arvelee.

McLaren kuitenkin pystyi vastaamaan koviin odotuksiin. Alain Prost onnistui jo toisella kierroksellaan vastaamaan jo pari päivää radalla testanneen Ferrarin vauhtiin.

– Sanoin, että se on siinä. Tuo on voittaja-auto, Prost muistelee hymyillen.

Ensimmäistä kertaa punavalkoisissa ajanut Senna oli mykistynyt oman suorituksensa jälkeen.

– Hän vain istui autossaan äimistyneenä. Hän ei sanonut mitään ehkä 30 sekuntiin. Se tuntui viideltä minuutilta, Nichols kertoo.

– Sitten hän sanoi: ”Tämä auto on *piip* nopea”.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja