F1-debyytti 27-vuotiaana: ”Soitin ja kerroin olevani eri kuski kuin kymmenen vuotta sitten”

Viimein tilaisuutensa formula ykkösissä saanut Brendon Hartley kertoo ottaneensa itse yhteyttä Red Bullin neuvonantajaan Helmut Markoon ja onnistuneensa vakuuttaman tämän kisapaikan arvoisesti.

MAINOS

USA:n F1-viikonloppu
C Morella!

Perjantai: Harjoitukset klo 17.55 ja 21.55
Lauantai: Harjoitukset klo 18.55, aika-ajo klo 23.55
Sunnuntai: USA:n GP klo 21.55, ennakkotunnelmat klo 20.35!

Kaikki F1-ajojaksot suorana C More Maxilla ja C More -suoratoistopalvelussa!

Tilaa C More ja aloita katselu vaikka heti.

Nuorena poikana Red Bullin junioriakatemiaan kuulunut Hartley jäi ilman energiajuomajätin tukea hyvin varhaisessa vaiheessa, mikä näytti tuhonneen F1-unelman heti alkuunsa. Nyt hän kuitenkin kisaa viikonlopun Yhdysvaltain GP:ssä, kun toinen tulokaskuski Pierre Gasly taistelee samaan aikaan Japanin Super Formula -mestaruudesta.

– En ehkä ollut vain valmis, Hartley myöntää kesän 2010 putoamisesta akatemian ulkopuolelle.

– Olin saanut vähän menestystä ja ensimmäisen F1-testini 18-vuotiaana. En vain pärjännyt paineen kanssa ja lakkasin nauttimasta ajamisesta. En ollut onnellinen ja olin aika nuorena poissa kotoa, hän jatkaa.

Tapahtumat lähtivät kuitenkin etenemään nopeasti, kun Hartleyn työt kestävyysautojen FIA WEC -sarjassa näyttivät lähenevän loppuaan.

– Kun kuulin, että Porsche luopuu WEC-sarjasta ensi vuonna, minä soitin Helmut Markolle ja kerroin, että olen eri kuski kuin kymmenen vuotta sitten, olen oppinut paljon ja jos joskus tulee tilaisuus, olen valmis siihen.

– Hän ei sanonut paljoa, mutta kertoi ymmärtäneensä viestin. Kolme kuukautta myöhemmin hän soitti ja kaikki kävi todella nopeasti, Hartley hymyilee.

Marko päättää käytännössä yksin niin ykköstiimin kuin Toro Rosson kuskipaikoista. Suomalaiskuski Niko Kari sai tänä syksynä kokea Markon armottomuuden, kun itävaltalainen ilmoitti yhteistyön päättymisestä jo hyvissä ajoin ennen kauden loppua. Toisaalta tallipomo luottaa paljon omaan intuitioonsa, mistä Hartley saa nyt nauttia.

Uusiseelantilainen kävi vasta keskiviikkona sovittamassa itselleen istuinta F1-debyyttiä varten. Hänen edellinen kokemus yksipenkkisistä autoista on vuodelta 2012, joten kaikki saatavilla olleet neuvot ovat olleet arvokkaita. Sellaisia onkin tullut muun muassa Red Bull -konkari Mark Webberiltä sekä Hartleyn kanssa akatemia-aikoina ystävystyneeltä Daniel Ricciardolta.

– Näin Markin tänään aamupalalla ja pari iltaa sitten myös Danielin, joka on yksi parhaista kavereistani. Kyselin kaikkea, mikä helpottaa sisääntuloa esimerkiksi renkaisiin liittyen, Hartley kertoo.

Venäläiskuski Daniil Kvjat tekee paluun Toro Rosson rattiin kahden kisan poissaolon jälkeen. Hartleyn mukaan hänelle ei ole toistaiseksi luvattu mitään loppukautta ajatellen, joten viikonlopun esitykset määrittelevät pitkälti sen, kumpi kuskeista saa jatkaa tiimissä Gaslyn parina.

Lue myös:

    Uusimmat