Mainos

Ay-johto torjuu Keskustan työreformin

Metallityöväen liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh torjuu vaatimukset työmarkkinoiden jakamisesta kahtia. Hänen mielestään nykyinen työehtosopimusten yleissitovuus on turvajärjestelmä niin työnantajille kuin työntekijöille.

Keskusta on ajanut jo pitkään työreformia, johon sisältyisi mm. erillinen pienten yritysten työehtosopimusjärjestelmä. Lundhin mielestä työelämän kahleista vapauttamiseen liittyvien vaatimusten alta löytyy kaipuu palata isäntävaltaan työelämässä. Suomen kansa jaettaisiin jälleen kahtia, alistajiin ja alistettuihin.

Tampereella puhunut Lundh arvioi sen merkitsevän samalla täydellistä kaaosta työelämässä. Yleissitovuuden purku merkitsisi käytännössä yleisen työrauhavelvoitteen purkamista, hän huomautti.
-Tällöin myös Suomessa siirryttäisiin keskieurooppalaiseen kehitykseen työmarkkina- ja yhteiskuntapoliittisessa toiminnassa. Asiat ratkaistaisiin kaduilla ja toreilla kaatamalla autoja ja polttamalla renkaita, Lundh varoitteli.

Lundh korosti, ettei samoissa töissä olevien palkkaukseen tai työlainsäädäntöön voi rakentaa kahdenlaisia järjestelmiä. Ne eivät voi olla erilaisia pienissä, keskisuurissa tai suurissa yrityksissä. Pitkäaikaistyöttömien palkka-alella ei myöskään työllistetä yhtään pitkäaikaistyötöntä.

"Työreformi vain lisäisi työttömyyttä"

Myös SAK:n osastopäällikkö Eero Heinäluoma arvosteli keskustan työreformia. Hän piti sitä palkansaajaväestön kannalta pelottavana.
-Työehtosopimusten suojan vieminen työntekijöiltä johtaisi palkka-aleen ja heikkeneviin työsuhde-etuihin, ensin pienissä yrityksissä ja sitten laajemmin. Heikentyvä ostovoima lamaannuttaisi kotimarkkinoita ja merkitsisi lisää työttömiä, Heinäluoma tähdensi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.