Mainos

Ay-johtajat huolestuivat Tehy-lain seurauksista

Työmarkkinakeskusjärjestöt suhtautuvat penseästi pakkolakiin ja toivovat kiistan osapuolien yhdessä määrittelevän työtaistelun rajat ilman lainsäädäntöä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen (sd.) toivoo, että eduskunnan käsiteltävänä oleva Tehyn työtaistelua rajoittava lakiesitys vedettäisiin vielä pois. Ihalaisen mukaan tällaisen lain antaminen suojelutyöstä on periaatteellinen asia ja koskee sen takia vaikutuksiltaan muitakin työmarkkinajärjestöjä kuin pelkästään kiistan osapuolia.

Lain poisvetäminen eduskunnasta voisi hänen mukaansa olla myös toimi, joka helpottaisi kiistan osapuolia varsinaisen ratkaisun löytämisessä. Ihalainen korostaa kannanotossaan, että laki sinällään ei kiistaa ratkaise.

Ihalainen vetoaa myös Tehyyn ja kuntatyönantajaan, jotta ne keskenään harkitsisivat tilannetta ja sopisivat työtaistelun rajauksista niin, että potilasturvallisuuslain säätämiseltä vältyttäisiin.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat kiistan aikana pitäneet hyvin matalaa profiilia kiistassa.

Tosin muun muassa SAK otti viime perjantaina kielteisen kannan lain säätämiselle antaessaan omaa lausuntoaan eduskunnalle.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) on jo lokakuussa todennut, että hallitus ei saa käyttää pakkolainsäädäntöä. Hänkin on toivonut kiistan osapuolten selvittävän asian keskenään, jotta lainsäätämisen asteelle ei tarvitsisi mennä.

Viljanen: Vahinko voi olla korvaamaton

Myös Akavan puheenjohtaja Matti Viljanen (sit.) vetosi tänään kuntatyönantajan ja Tehyn johtoon, jotta nämä kykenisivät keskenään sopimaan työtaistelurajat niin, että lakia ei tarvitsisi säätää.

Hän korostaa kannanotossaan, että yhteiskuntaa ei saa saattaa tilaan, jossa tehdään korvaamatonta vahinkoa. Työtaistelun rajoista sopimalla osapuolet voisivat näyttää, että ne, joita asia koskee, pystyvät sopimaan asian keskenään.

Viljanen toteaa, että lainsäädännön voimin tapahtuva pakotteiden käyttö ei hyödytä ketään, vaan se voi jättää syvät haavat yhteiskuntaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.