Mainos

Avustustyöt käynnissä Indonesiassa

Suurjäristys ei aiheuttanut pelättyä hyökyaaltoa, mutta kuolleita on silti yli tuhat. Seismologien mukaan järistys syntyi mannerlaattojen jäätyä jännitystilaan tapaninpäivän tsunamijäristyksen jälkeen.

Indonesialaiset pelastusmiehistöt paikallistivat aamulla eilisiltana sattuneen maanjäristyksen vakavimmaksi tuhoalueeksi 700 000 asukkaan Niasin saaren, jossa on saanut surmansa ainakin 1000 ihmistä. Saaren pääkaupungissa Gunungsitolissa kerrotaan lähes kaikkien yli kaksikerroksisten talon sortuneen, yhteensä rakennuksista on maan tasalla jopa kolme neljäsosaa. Kuolonuhreja

Myös muissa rannikon taajamissa tuhot ovat olleet mittavia. Indonesian viranomaiset arvioivat, että raunioissa voi olla loukussa vielä jopa 2000 uhria.

Indonesia on jo aloittanut avustuslennot alueelle. Presidentti Susilo Bambang Yodhoyono on kiittänyt kansainvälisistä aputarjouksista, esittänyt osanottonsa uhreille ja matkustaa tuhoalueelle. Avustuslentoja ovat kuitenkin vaikeuttaneet vaikeuttaneet pilvinen sää sekä paikallisen lentokentän kiitoradan vaurioituminen järistyksessä.

Varoitusjärjestelmä toimi nopeasti

Viime yön järistys aiheutti pakokauhua Intian valtameren ympärysmaissa, mutta myös viranomaiset olivat hereillä. Vaikka varsinaista tsunamihälytysjärjestelmää ei ole vielä käytössä, varoitus annettiin heti poliisille, radioihin ja televisioihin.

- Meidän on tehostettava järjestelmäämme jotta se olisi tehokkaampi ensi kerralla. Jos jotain tällaista sattuu, ensi kerralla olemme paremmin järjestäytyneitä, sanoo Thaimaan suuronnettomuuskeskuksen johtaja Smith Thammasaroj.

Varoitus osoittautui kuitenkin onneksi aiheettomaksi sillä tsunamia ei tullut. Luonnon vaikeaselkoisuuteen tottuneet asiantuntijat eivät heti ole osanneet selittää, miksi. Siitä seismologit ovat kuitenkin yksimielisiä, että järistys oli poikkeuksellisen pitkä, liki kaksi minuuttia. Järistys osui 160 kilometriä etelään tapaninpäivän järistyskeskuksesta. Richterin avoimella asteikolla se oli numeroissa lähes yhtä suuri mutta asteikon kertomatavan mukaan voimakkuudeltaan enimmillään puolet.

Seismologien mukaan tapaninpäivän järistys synnytti isoja jännitteitä jotka tulevat purkautumaan uusina suurina maanjäristyksinä. Näistä eilen koettiin yksi, sanoo seismologi Matti Tarvainen Helsingin yliopistosta.

- Nyt järistys tapahtui joitakin asteita etelään aiemmasta eli näyttää, että koko Sunda-kaari eläisi nyt kovin voimakkaasti. Ja jos tämä liike jatkuu nyt etelään päin niin kyllähän siinä australialaisetkin ovat hieman huolissaan sitten.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.