Mainos

Avun saaminen perille maanjäristyksen uhreille takkuilee Haitissa

Hätä- ja pelastusavun saaminen Haitin maanjäristyksen uhreille takkuilee. Apua on jo saapunut Port-au-Princen lentokentälle, mutta sen eteenpäin viemin ja jakaminen on hidasta.

Kuolleiden määräksi arvioidaan nyt 40 000 - 50 000, kodittomia on satojatuhansia.

Apu lentokentältä ei etene riittävän nopeasti, koska ei ole riittävästi jakelukalustoa eikä henkilökuntaa. Heppoisen valtion viranomaiskoneisto poliiseineen kärsi pahoin järistyksessä, armeijaa maalla ei ole.

Pääkaupungin rakennuksista 10 - 30 prosenttia tuhoutui, arviolta 300 000 ihmistä on ilman kotia. Eräs maanjäristyksen uhri uskoo, että ulkomaalaisten apuun katastrofissa.

- Suurin ongelma on asuminen, koska meillä ei ole minne mennä. Emme voi tehdä mitään. Tarvitsemme apua, ulkomaalaiset voivat auttaa, kuten antamalla ruokaa, mutta haluamme elää kuten aiemminkin, maanjäristyksen uhri kertoo.

YK:n ruokaohjelman varastoja on ryöstetty ruoan puuteessa. Suuri osa sairaaloista sortui tai niistä paettiin, kertoo saksalainen avustustyöntekijä Michael Kühn.

- Hengissä selvinneet ovat usein pahoin loukkaantuneita ja tarvitsevat epätoivoisesti hoitoa, jota ei ole juurikaan saatavilla. Ruumishuoneet ovat täynnä, myös sairaalat, kertoo Kühn Haitista.

Myös MTV:n uutisten toimittaja Rita Strömmer on matkalla Haitin ja Dominikaanisen tasavallan rajalle. Hän odottaa pääsevänsä vielä illan aikana rajalle ja Haitin puolelle huomisaamuna.

- Avustuskoneita oli täälläkin jo lentokentällä, koska ne eivät pääse eteenpäin Port-au-Princeen. Täällä ei näy merkkejä maanjäristyksen tuhoista, vaan ihmiset valmistelevat omia avustuspakettejaan, joita he voisivat toimittaa tavalla tai toisella Haitiin, Strömmer kertoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.