Auttaako sitruunavesi laihtumaan? Asiantuntija lataa totuuden hehkutetusta juomasta – samat hyödyt saa tutusta lähteestä

Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme somea kohauttaneen niksin yllä olevalla videolla! 1:06
Katso video: Estääkö vesi avokadoa tummumasta? Testasimme hittikikan!

Sitruunaveden terveysvaikutuksia hehkutetaan, vaikka väitteitä ei ole luotettavasti todistettu.

Sitruunaveden väitetään parantavan ihon kuntoa, puhdistavan elimistöä, tukevan painonpudotusta ja vauhdittavan ruoansulatusta. Voisiko halpa ja helppo kikka siis auttaa pääsemään eroon turvonneesta olosta ja liikakiloista?

Valitettavasti sitruunavesi ei ole ihmekeino, joka auttaisi laihduttamaan ilman muita elämäntapamuutoksia. Käytännössä sitruunavesi vain tekee vedestä sitruunan makuista.

– Sitruunavesi ei polta rasvaa, vaikka kuinka yrittäisit, rekisteröity ravitsemusterapeutti Karen Ansel sanoo Men’s Healthille.

Vedenjuonti voi helpottaa painonhallintaa

Toki sitruunaveteen vaihtaminen voi tietyissä tapauksissa auttaa painonhallinnassa.

Sitruunavesi sisältää vain vähän energiaa, joten jos sillä korvaa runsaskaloriset juomat – kuten limonadit tai makukahvit – voi hyvinkin laihtua.

Sitruunavesi voi edistää painonhallintaa siinäkin tapauksessa, että tavallinen hanavesi ei maistu. Vuonna 2015 Obesity-lehdessä ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että runsas vedenjuonti (puoli litraa) ennen ateriaa auttoi osallistujia laihtumaan kolmen kuukauden seurannan aikana.

Veden juominen lisää kylläisyyttä hetkelliseksi, mikä voi hillitä aterialla syötyjä kaloreita. Sitruunan lisääminen veteen ei kuitenkaan pidä nälkää kauemmin loitolla tai auta polttamaan ruoasta saatua energiaa. Sitruuna ei esimerkiksi sisällä juuri kuituja, jotka auttaisivat ylläpitämään kylläisyyttä.

Sitruuna ei puhdista elimistöä

Sitruuna ei puhdista kehoa. Elimistö poistaa oma-aloitteisesti kuona-aineet esimerkiksi maksan ja munuaisten avulla.

Riittävä vedenjuonti sitruunalla tai ilman edistää kuona-aineiden poistumista elimistöstä munuaisten ja suoliston kautta, kertoo Medical News Today. Vedenjuonti auttaa myös tukkoista oloa aiheuttavaan ummetukseen.

Sitruuna sisältää kuitenkin ravintoaineita, kuten C-vitamiinia, joten sen kohtuullisesta käytöstä ei ole haittaakaan.

Sitruuna aiheuttaa hammaseroosiota

Sitruuna on hyvin hapan hedelmä, minkä vuoksi se voi aiheuttaa hammaseroosiota. Sitrushedelmiä kannattaisikin syödä enintään kaksi päivässä eikä niitä tulisi imeskellä, neuvoo Terveyskirjasto.

Sitruunaveden aiheuttamia hammashaittoja voi vähentää välttämättä kovien ruokien pureskelua juoman kanssa. Hapan vesi kannattaisi nauttia kerralla lyhyen ajan kuluessa. Maitotuotteet tasapainottavat happamien tuotteiden haittavaikutuksia.

Hampaiden harjausta tulisi välttää ennen ja jälkeen happamien juomien tai ruokien nauttimisen. Turvavälinä voi hampaiden pesun ja sitrustuotteiden nielemisen välillä kannattaa pitää 30 minuuttia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat