Auttaako kannabis masennukseen ja ahdistukseen? Näin vastaa tiede
Tuoreen meta-analyysin perusteella voidaan päätellä, että lääkinnällisen kannabiksen käyttö ei edistä mielenterveyttä.
Keskustelu kannabiksen käytön hyvistä ja huonoista puolista on ollut viime vuosina vilkasta. Suurimmassa osassa maita kannabis on luokiteltu huumausaineeksi, jonka käyttö ja hallussapito on kiellettyä. Muutoksia höllempään suhtautumiseen on kuitenkin havaittavissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kannabiksen myynti ja käyttö on laillistettu osassa osavaltioita. Samoilla linjoilla ollaan Kanadassa.
Suomessa kansalaisaloite kannabiksen dekriminalisoimiseksi etenee eduskuntaan, kun aloite keräsi 50 000 kannatusilmoitusta. Suomessa kansalaisaloitetta kannabiksen rangaistavuuden poistamiseksi perustellaan järjestäytyneen rikollisuuden hillitsemisellä. Lisäksi rekisterimerkintä kannabiksen käytöstä voi sulkea ovia ihmiseltä.
Kannabiksen laillistamista puoltavat vetoavat toisinaan myös kasvin polttelun mielenterveyttä edistäviin vaikutuksiin. The Lancet Psychiatry -tiedelehdessä julkaistun tuoreen meta-analyysin perusteella lääkinnällinen kannabis ei kuitenkaan edistä mielenterveyttä. Analyysin perusteella tulokset, joiden mukaan kannabioidit vaikuttaisivat myönteisesti esimerkiksi masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöön, ovat riittämättömiä.
Tiedotteessa tutkijat kirjoittavat, että kannabiksen sisältämä lääkinnällinen tetrahydrokannabinoli (THC) saattaa kuitenkin hieman parantaa ahdistuneisuutta henkilöillä, joilla on muitakin vaivoja, kuten kroonista kipua ja MS-tautia. Tämäkin päätelmä perustuu huonolaatuisiin todisteisiin.
Lue myös: Pitäisikö lääkekannabiksen viljely sallia Suomessa? Puoltajat näkevät merkittäviä vientimahdollisuuksia, ylilääkäri vertaa seurauksia opioidikriisiin
Kannabis voi jopa pahentaa oireita
Meta-analyysia varten tutkijat yhdistivät tiedot 83:sta aiemmin tehdystä tutkimuksesta, joihin oli osallistunut 3000 ihmistä. Tutkimukset oli tehty vuosina 1980–2018. Tutkimuksista vain 40 oli satunnaistettuja vertailukokeita. Tyypillisesti tutkimukset olivat myös pieniä. Tutkijat huomauttavatkin, että aiheesta on tehty hyvin vähän laadukkaita tutkimuksia, mihin he toivovat muutosta.
Analysoiduissa tutkimuksissa tarkasteltiin kannabiksen vaikutusta masennukseen, ahdistukseen, Touretten oireyhtymään, tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöön, traumaperäiseen stressihäiriöön ja psykoosiin.
Lääkinnällinen kannabis ei merkittävästi vaikuttanut yhteenkään tutkittuun mielenterveyden häiriöön. Kannabis kuitenkin pahensi psykoosin oireita ja lisäsi haittoja myös muissa tutkituissa mielenterveyden ongelmissa.
Pitkäaikainen käyttö altistaa mielenterveyden häiriöille
Kannabiksen käytön tiedetään voivan johtaa psykoottiseen oireiluun ja voivan jopa laukaista psykoosin.
– Tämä pätee erityisesti ihmisiin, joilla on jo psykoottisia tiloja, sanoo yhdysvaltalainen psykiatri Scott Krakower Live Science -sivuston haastattelussa.
Krakower kertoo myös, että jatkuva ja runsas kannabiksen käyttö voi vahingoittaa pysyvästi kehon omaa endokannabioidijärjestelmää. Tämä voi johtaa siihen, että vaikka kannabis hetkellisesti saattaisi parantaa ihmisen oloa, mielen oireet pahenevat ajan mittaan.
Pitkään jatkunut kannabiksen käyttö voi altistaa ahdistus- ja masennushäiriöiden kehittymiselle sekä skitsofrenialle, kertoo Päihdelinkki.fi.
Tieteeseen vedoten voi sanoa, ettei kannabiksen käytöllä ole suotuisia vaikutuksia ihmisen mielenterveyteen – ainakaan pitkällä tähtäimellä.
Lähteet: EurekAlert, Live Science, The Lancet Psychiatry, Päihdelinkki.fi
Uusimmat
-
08:20
Ilkka Herolalla ja Eero Hirvosella haasteita MM-kisan alla – "Kuuluu asiaan"
-
08:15
Vanha koulurakennus syttyi tuleen Siikalatvalla – sammutustöihin lähetettiin parikymmentä yksikköä
-
08:13
NHL:n yön suomalaiset: Mikko Rantanen mätti hirmutehot – nousi suomalaisten pörssikärkeen
-
08:10
Lääkärit ilman rajoja: Avustustyöntekijä tapettu al-Holin leirillä – surmattiin yöllä teltassaan
-
08:01
SpaceX:n prototyyppiraketti räjähti jälleen – "kaunis laskeutuminen" vaihtui minuuteissa liekkimereen
-
08:00
Tulevan kesän SuomiAreenan suunnitelmat julki: Aivan uusi toteutustapa ja koronaturvalliset järjestelyt
-
07:42
Brittihovissa aloitetaan tutkinta Meghanin toimista – herttuattaren käytös on puhuttanut jo pitkään
-
07:39
Brasiliassa kirjattiin jälleen uusi päiväkohtainen ennätys koronakuolemissa
-
07:32
YK: Myanmarissa verisin päivä vallankaappausta vastustavien mielenosoituksissa – ainakin 38 kuoli
-
07:30
SM-liigaottelussa erikoinen tapaus – tuomari perui ”haamujäähyn”, päävalmentaja raivostui
-
07:29
Plastiikkakirurgi osallistui oikeudenkäynnin etäistuntoon kesken leikkauksen – ällistynyt tuomari joutui puuttumaan tilanteeseen
-
07:27
Vastustaja piinasi Aleksandr Ovetshkinia – tympääntynyt venäläistähti iski yllättäen arkaan paikkaan
-
07:04
Jätätkö sinäkin koirankakat keräämättä? Espoolaisen eläinlääkärin muistutus torppaa tekosyyt: "Itse kyllä rämpisin ihan ojan pohjallekin..."
-
07:00
MM-hopea karisti Ilkka Herolan menestyspaineet, näillä eväillä uuteen mitalijahtiin – "Se on ihan otettavissa"
-
06:58
Saksa suosittelee pian Astra Zenecan rokotteen käyttöä yli 65-vuotiaille – myös Suomi pohtii ikärajan muutosta
-
06:52
Muutos Koronavilkun käyttäjille: Testiin voi nyt päästä pelkän altistumisilmoituksen perusteella
-
06:51
Norjan kuninkaallisten vierailu Valkoisessa talossa sai erikoisen käänteen vuonna 1995 – kuningas Harald suolasi Bill Clintonin tavalla, joka saa korvat punoittamaan yhä
-
06:34
Ylen kuntavaaligallup: Suosituimpana olevan SDP:n kannatus putosi alle 20 prosentin – suurin nousija vasemmistoliitto
-
06:30
Valtteri Bottakselta suoraa tekstiä F1-maailmanmestaruuden puuttumisesta – vihjaa asennemuutoksella
-
06:28
Poika kuvasi seksiaktin ja latasi videon Instagramiin – ympäri verkkoa levinneestä videosta tuli maksettavaksi tuhansien korvaukset
-
Lataa lisää