Pitäisikö lääkekannabiksen viljely sallia Suomessa? Puoltajat näkevät merkittäviä vientimahdollisuuksia, ylilääkäri vertaa seurauksia opioidikriisiin

Sopiiko kannabis lääkkeeksi? 15:17

Suomen lainsäädäntö ei toistaiseksi mahdollista kannabiksen viljelyä lääkekäyttöön. Pitäisikö se kuitenkin sallia? Aiheesta keskusteltiin Huomenta Suomessa tiistaiaamuna.

Lääkekannabiksen viljely on laillista muutamissa EU-maissa. Suomea lähimpänä on Tanska, jossa kaupallinen viljely vapautettiin viime vuonna.

Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen toivoo, että lakia muutettaisiin myös Suomessa ja viljeltäviin kasvivalikoimiin saataisiin jossakin vaiheessa lisäksi myös kannabis.

– Tämä antaisi ilman muuta hyviä, uusia toimeentulomahdollisuuksia yrityksille, mutta tästä voisi myös nousta merkittävä vientituote Suomelle, Jalkanen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

– Harmittaa suuresti, jos tämä mahdollisuus ohitetaan Suomessa vain sen takia, ettei se Suomeen sovi. Jos muissakin EU-jäsenmaissa voidaan viljellä lääkekannabista, on vaikea ymmärtää, miksi Suomen pitäisi jatkaa ei-linjalla.

Jalkasen mukaan lääkekannabiksen bisneksen "luvut ovat valtavia", visiot "menevät yli käsityskyvyn". Maailmanlaajuisesti puhutaan arviolta miljardeista.

– Tämä teknologia, jolla lääkekannabista viljellään esimerkiksi juuri siellä Tanskassa, on aivan samanlaista kasvihuonetekniikkaa ja osaamista kuin meillä on Suomessa. Meillä olisi lähtökohtaisesti hyvät edellytykset viljellä esimerkiksi tätä kasvia, Jalkanen sanoo.

Kannabiksen lääkekäytön hyödyistä ei tarpeeksi näyttöä

Huomenta Suomessa vieraillut HYKS Kipuklinikan ylilääkäri, kipulääketieteen professori Eija Kalso perää tutkimusnäyttöä lääkekannabiksen hyödyistä ennen viljelyn laillistamista.

– Ensinnäkin pitäisi pysyä osoittamaan, mitkä ovat ne lääketieteelliset ongelmat, joihin kannabista kannattaa käyttää niin, että siitä on potilaalle enemmän hyöytä kuin haittaa. Eli tarvitaan indikaatiot. Jos ei löydy indikaatioita, silloin saattaa käydä niin, että niitä tehdään. Eli jos markkinoille tulee paljon kannabispohjaisia lääkkeitä, silloin niihin etsitään kohteet, Kalso sanoo.

Tästä Kalso ottaa esimerkiksi Yhdysvaltojen opioidikriisin.

– Käyttö laajenee – ihan samalla tavalla, kun on käynyt monen muunkin lääkkeen kohdalla, taikka esimerkiksi opioidien kohdalla. Kun oli paljon opioidimarkkinoita, niin tarvittiin suuria, uusia ryhmiä potilaita, joille näitä opioideja markkinoitiin, hän selittää.

Kalso myös huomauttaa, että kannabiksen kasvatus vaatii huomattavan määrän energiaa ja vettä. Yhdysvalloissa muutama vuosi sitten laillisen kannabiksen kasvattaminen vei jopa prosentin maan energiatarpeesta.

Tutkimusta tarvitaan

EU-parlamentti julkaisi viime viikolla päätöslauselman lääkekannabikseen liittyen. Sen mukaan EU-jäsenvaltioita kehotetaan puuttumaan kannabiksen lääkekäytön sääntelyyn. Lisäksi halutaan rahoitusta lääkekannabiksen tutkimukseen ja vaaditaan tehokkaita kannabispohjaisia lääkkeitä korvattavaksi sairausvakuutusjärjestelmien kautta.

Kalso kannattaa ehdottomasti tutkimuksen jatkamista kannabiksen lääkekäytöstä. Hänen mukaansa rotta- ja hiirikokeissa on osoitettu, että kasvilla saattaa olla käyttöä lääkeaineena, mutta huomauttaa, ettei tämänhetkisen tutkimuksen perusteella kannabista voi suositella lääkeaineeksi.

– Tämänhetkinen näyttö ei tue minkään sairauden hoitoa näillä lääkkeillä. Vahvimmaksi näytöksi tässä EU-raportissa väitettiin kroonista kipua. Ihan tuoreen kansainvälisen katsauksen mukaan näyttö on hyvin heiveröistä, Kalso sanoo.

– Muut erilaiset indikaatiot, kuten syövänhoito, astmanhoito ja silmänpaineen alentaminen, niin niistä ei mistään ole sellaista näyttöä, että kannabispohjaista lääkettä voisi niihin suositella, hän kertoo.

Miten kannabis vaikuttaa tarkemmin terveyteen? Millaista suhtautuminen kannabikseen on tällä hetkellä Suomessa? Miksi kannabiksen käyttö ylipäätään on kasvanut Suomessa? Katso koko keskustelu videolta yltä! 

Lue myös:

    Uusimmat