Tutkimus havaitsi kannabiksen laillistamisen oudon vaikutuksen nuorten huumeiden käyttöön – syy myyjien vaihtumisessa?

Huumeista voi päästä eroon 8:30
Entinen huumeaddikti kertoi maaliskuussa 2018 riipaisevan tarinansa.

Tuore yhdysvaltalaistutkimus havaitsi, että teinit käyttävät vähemmän kannabista niissä osavaltioissa, joissa kyseisen huumeen käyttö on laillistettu. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa CNN.

Niissä Yhdysvaltain osavaltioissa, joissa kannabiksen viihdekäyttö on laillistettu, nuoret näyttävät käyttävän huumaavaa ainetta yhä vähemmän, kertoo Montanan osavaltionyliopiston tuore tutkimus.

Lukioikäisten keskuudessa viimeisen kuukauden aikana vähintään kerran kannabista käyttäneiden määrä laski kahdeksalla prosentilla ja vähintään kymmenen kertaa käyttäneiden määrä yhdeksällä prosentilla niissä osavaltioissa, joissa kannabiksen viihdekäyttö laillistettiin.

Tulokset ilmestyivät JAMA Pediatrics -julkaisussa.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimusta varten tutkijat analysoiva vuosilta 1993–2017 kerättyä dataa noin 1,4 miljoonasta lukioikäisestä yhdysvaltalaisesta. Tutkijat kartoittivat nuorten kannabiksen käyttöä itseraportointien avulla. Vastauksia tutkittiin ennen ja jälkeen kannabista koskevien lakien muuttumisen jälkeen.

Kannabiksen käyttö nuorten keskuudessa näytti vähenevän päihdekäytön laillistamisen seurauksena. Lääkinnällisen käytön laillistamisella ei ollut samanlaista vaikutusta.

Syy myynnin valvonnan lisääntymisessä?

Yhdysvalloissa kannabiksen päihdekäyttö on sallittua kymmenessä osavaltiossa.

Koska kannabiksen käyttö osassa Yhdysvaltoja on laillistettu vasta äskettäin, olisi laillistamisen vaikutuksia nuorten päihdekäyttäytymiseen hyvä tarkastella uudestaan parin vuoden päästä, tutkijat uskovat.

Mutta mistä mahdollinen ilmiö voisi johtua? Tutkijat arvelevat, että mahdollinen selitys kannabiksen käytön vähenemiselle sen laillistuttua on myynnin siirtyminen huumekauppiailta valvonnan alaiseksi. Se tarkoittaa, että nuorten täytyy todistaa ikänsä kannabista ostaessaan.

Kannabiksen kokeilu yleisempää nuoremmissa ikäluokissa

Kannabiksen käyttö on lähtenyt kasvuun tämän vuosikymmenen puolivälissä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Kokeilu on yleisempää erityisesti nuoremmissa ikäluokissa. Vuoden 2015 tutkimustulosten mukaan 15–16-vuotiaista suomalaisista koululaisista kahdeksan prosenttia oli kokeillut kannabista ainakin kerran. Suomessa kannabis on luokiteltu laittomaksi huumausaineeksi.

Erityisesti nuorten kannabiksen käyttö saattaa olla haitallista. Alkuvuonna julkaistu australiaistutkimus vihjaa, että jo vähäinen kannabiksen käyttö muuttaa nuorten aivojen rakennetta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: CNN, BBC, JAMA Pediatrics, THL

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja