Mainos

Autovuokraamoalalla käynnissä pudotuspeli

Pienet autovuokraamot ovat joutuneet ahtaalle autoveron muutoksen takia. Vuokraamoiden kaluston arvo on romahtanut, kun käytettyjen autojen hinnat ovat laskeneet nopeasti.

Väliraha uutta autoa hankittaessa on jopa kolminkertaistunut lyhyessä ajassa. Alalla käy nyt harvinaisen kova puhuri; pieniä yrityksiä uskotaan kaatuvan rajusti ensi syksynä kesäsesongin jälkeen.

Yrittäjä Tapio Seppälä käy kauppaa, jonka rinnalla pörssipeli vaikuttaa helpolta. Seppälä ostaa vuodessa jopa 80 autoa vuokraamonsa käyttöön. Oikea ajoitus on entistä vaikeampaa, kun uuden ja käytetyn auton välinen hintakuilu on kasvanut.

- Viiden vuoden aikana välirahat ovat suurin piirtein kolminkertaistuneet. Ei pystytä enää niin usein vaihtamaan kalustoa ja joudutaan miettimään, mitä vaihdetaan ja milloin, Seppälä kertoo.

Pienillä vuokraamoilla ei ole yhtä vahvaa neuvotteluasemaa kuin suurilla kansainvälisillä ketjuilla. Pienet kärsivät tappiot omissa nahoissaan ja uusivat kalustoaan hitaammin. Vuokra-auton normaali elinkaari on yksi vuosi ja maksimissaan 50 000 kilometriä.

- Vuoden aikana hankitut rahat menevät tähän hankintaan plus sitten tämän vuoden tuotot, että tavallaan vuosi meni hukkaan, markkinointipäällikkö Kalevi Laakso Autonvuokrauskeskuksesta harmittelee.

Suuret autovuokraajat kilpailevat nyt tosissaan myös yksityisasiakkaista, koska niiden perinteinen leipäpuu, liikematkustus, yskii yhä. Hintasota karsii erityisesti juuri alalle tulleita yrittäjiä.

- Jossain vaiheessa hintojen korotukset tulevat mukaan kuvaan, mutta toistaiseksi on toimintoja tehostamalla saatu pidettyä bisnestä hengissä, toimitusjohtaja Seppo Sariola Hertziltä kertoo.

Puhelinluettelon keltaiset sivut kertovat, kuinka suuri vaihtuvuus alalla on. Tapio Seppälän 130 auton ja seitsemän työntekijän yritys on porskuttanut jo neljätoista vuotta ja läpi yhden laman.

- Työtähän saa tehdä 24 tuntia vuorokaudessa ja kultakaivoksesta ei ole tietoakaan, mutta mielenkiintoistahan tämä on, Seppälä summaa.

Pientä valoa yrittäjien arkeen tuo se, että kasvamassa on uusi asiakassukupolvi, joka voi vuokrata auton aivan kuten asunnonkin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 01.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.