Mainos

Vesi valtasi kadut Turussa - bussille poikkeusreitti

Merivesi nousi viime yönä paikoitellen tulvakorkeudelle. Esimerkiksi Turussa vesi nousi ajoteille asti.

Esimerkiksi Turun Seudun joukkoliikenne tiedottaa, että Hirvensalossa joudutaan ajamaan poikkeusreittiä. Myös satamassa vesi nousi ajoteille.

Tulvakeskus antoi varoituksen korkeasta vedenkorkeudesta eilen illalla. Aamun Huomenta Suomessa vierailleen Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pekka Aleniuksen mukaan vesi nousi paikoin korkeallekin.

– Vedenkorkeus on paikoitellen noussut sellaisiin lukemiin, jotka on korkeampia kuin kerran viidessä vuodessa tapahtuvat tulvat. Sen takia annettiin varoitus. Mistään huipputulvasta ei näyttäisi olevan kysymys, Alenius sanoo.

Ilmatieteen laitoksen vedenkorkeus-sivuston mukaan Turussa merivesi nousi noin 100 senttimetriä. Helsingissä nousua oli + 80 cm. Vedenkorkeuden ennustettiin nousevan +95 cm ja +110 cm välille. Vedenkorkeus oli Turussa korkeimmillaan iltayön aikana, Selkämerellä aamuyön tunteina.

Tämän jälkeen vedenkorkeus lähti laskuun. Sen odotetaan kuitenkin jälleen nousevan iltaa kohti.  

– Vedenkorkeus lähtee tulevan illan ja yön aikana nousuun, mutta seuraava heilahdus ei todennäköisesti ole aivan niin korkea kuin eilisillan ja yön aikana, arvioi meriasiantuntija Anni Montonen.

Aleniuksen mukaan mitään suuria vahinkoja viime yönä ei ole tapahtunut. Veden nousua aiheuttavat merialueilla useat tekijät. 

– Tuuli on se tekijä, joka eniten vaikuttaa vedenkorkeuden lyhytaikaisiin vaihteluihin. Sitten on Itämeren kokonaisvesimäärä. Se vaihtelee ja nyt sitten talvella tuppaa olemaan niin, että Itämeren vesi on korkeammalla – ei aina, mutta voi joskus olla noin 60 senttimetriä normaalia korkeammalla. Kolmas tekijä on matalapaine, eli ilmanpaineet. Kun on matalapaine, niin vedenpinta nousee, koska ilma ei paina vettä alaspäin.

Myös Varsinais-Suomessa Kaarinassa merivesi nousi paikoitellen korkealle. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.