Auton turhimmat ja fiksuimmat lisävarusteet?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Mitkä ovat nykyautojen turhimmat varusteet? Miksi?

Mikä sitten on turha varuste? Eri ihmiset näkevät autoilun niin eri tavalla. Osalle auto on vain liikkumaväline paikasta A paikkaan B, ilman, että autoilu tarjoaisi sen kummempia kiksejä. Tällaiselle autoilijalle riittää varmasti perusmalli ilman ihmeempiä varusteita. Toiselle auto ja autoilu saattavat olla intohimo ja elämäntapa. Tällöin arvostaa myös erilaisia mukavuusvarusteita, jotka tekevät autoilusta entistä nautinnollisempaa. Jätettäköön siis jokaisen omaan harkintaan se, mitä varusteita hän autossaan arvostaa ja mitä ei.

Itse priorisoin erilaiset turvallisuutta lisäävät varusteet mukavuusvarusteiden edelle. Toisaalta tässäkin raja voi olla häilyvä. Esimerkiksi ilmastointilaitetta markkinoitiin aikojen alussa mukavuutta lisäävänä. Sitä se todellakin on, mutta henkilökohtaisesti näen ilmastoinnin myös turvallisuusvarusteena. Kesähelteellä kuljettaja pysyy huomattavasti skarpimpana ilmastoidussa autossa kuin liikkuvassa ”saunassa” hikoillessaan.

Vastaavasti polttoainekäyttöinen lisälämmitin tai sisätilanlämmitin tekee aamulähdön pakkasella mukavammaksi – toisaalta ne parantavat myös turvallisuutta, koska ikkunat ovat esilämmittämisen johdosta sulat ja huurteettomat.

Automaattivaihteiston ansiosta ajaminen on helpompaa ja mukavampaa. Samalla se vapauttaa kuljettajan huomiota kytkimen ja vaihteiden käytöstä liikennetilanteiden seuraamiseen.

Mitkä ovat nykyautojen käyttökelpoisimmat varusteet? Miksi?

Turvallisuusnäkökulmasta katsottuna tärkeitä varusteita ovat turvavyö, turvatyynyt, kehittyneet ja monipuoliset valojärjestelmät, ESC-ajonvakautusjärjestelmä sekä lukkiutumattomat ABS-jarrut.  Myös mäkilähtöavustimet ja niin sanottu ”Auto Hold” -toiminto helpottavat mäkilähtöjä estäen auton valumisen taaksepäin. Pysäköintitutkat, peruutuskamerat ja erilaiset pysäköintiavustimet auttavat puolestaan pysäköitäessä, jolloin iso osa vakuutusyhtiöiden korvaamista liikennevahingoista tapahtuu.

Mukavuusnäkökulmasta arvostan polttoainekäyttöistä lisälämmitintä, ilmastointia ja automaattivaihteistoa, joilla on myös selkeitä turvallisuusvaikutuksia. Myös sähkötoiminen takaluukku ja avaimeton järjestelmä lisäävät käyttömukavuutta tuntuvasti.

Mitkä ovat autojen aliarvostetuimpia varusteita, joita ei käytetä vaikka syytä olisi?

Automaattivaihteistojen soisin yleistyvän edellä mainitsemistani syistä – erityisesti ikäautoilijoiden keskuudessa. Myös muiden turvavarusteiden, kuten kaistavahdin, kaistanvaihtoavustimen, jalankulkijan turvatyynyjen ja automaattisen hätäjarrutusjärjestelmän merkitystä haluan korostaa.

Mikä on älyttömin myynnissä oleva jälkiasennettava lisävaruste? Entä järjettömin tehdaslisävaruste?

Jokaiselle lisävarusteelle on tarvitsijansa, joten jätän varusteiden älykkyyden ja älyttömyyden pohtimisen kunkin autonkäyttäjän omaan harkintaan.


Lue myös:

    Uusimmat