Autokauppiaalta synkkä arvio sähköautojen suosiosta lähivuosina: "Näkymä ei viittaa sellaiseen, että..."

Onko sähköautosta talvikeleihin? Nämä seikat tulisi ottaa huomioon 4:15
Millainen talviauto on sähköauto?

Sähköautot käyvät kaupaksi paremmin kuin koskaan, mutta monilla on vielä epäilyksensä.

Autojen verkkokauppa Beely kertoo tiedotteessaan, että sähköauto ei ole valtaosalle keskusta-asujistakaan vielä realistinen vaihtoehto.

Vaikka sähköautoa monesti kuuleekin kutsuttavan kaupunkilaisten autoksi, ja esimerkiksi kaupunkien keskustoissa asuvat suhtautauvatkin niihin kaikkein myönteisimmin, eivät sähköautot ole lyöneet itseään vielä täysin läpi edes heidän keskuudessaan.

Kaupunkien keskustoissa asuvista nimittäin peräti 60 prosenttia sanoo, että täyssähköauto ei ole heille vaihtoehto. Ei nyt, eikä tulevaisuudessa.

Lähiöasujien keskuudessa vastaava prosentti on 61 ja kuntataajamissa asuvista 71. Maaseudulla asuvista peräti 75 prosenttia aikoo jättää sähköautot kauppaan jatkossakin.

– Näkymä ei viittaa sellaiseen, että täyssähköt aidosti yleistyisivät Suomessa vielä aikoihin, Beelyn myyntijohtaja Veli-Pekka Voutilainen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Beelyn tarjonta painottuu vahvasti polttomoottoriautoihin. Artikkelin kirjoitushetkellä Beely-palvelussa on myynnissä reilut 1 700 autoa, joista täyssähköautoja on nelisenkymmentä ja ladattavia hybridejä runsaat sata. Perinteisiä bensa-autoja on myynnissä yli tuhat, dieseleitä noin 250.

Kokonaisuutena suomalaisista reilu kolmannes, 36 prosenttia, sanoo, että sähköauto voisi olla varteenotettava vaihtoehto tulevaisuudessa.

Kiinnostus sähköautoja kohtaan oli korkeimmillaan vuonna 2018.

– Vuonna 2018 suomalaisista 39 prosenttia näki täyssähkön mahdollisuutena tulevaisuudessa. Vuosina 2019 ja 2020 innostus romahti 30 prosenttiin. Tänä vuonna on käännytty uuteen nousuun, Voutilainen toteaa.

Tiedot selviävät tutkimusyhtiö ValueClinicin loka–marraskuussa tekemästä tutkimuksesta, johon vastasi 1 464 suomalaista.

Lähde: Beely

Lue myös:

    Uusimmat