Lähes puolet suomalaisista ostaisi hybridin tai sähköauton, jos päätös pitäisi tehdä nyt

Hiipuuko sähköautojen suosio? 7:21
Mitä oikein tapahtui sähköautojen suosiolle? Viiden jälkeen -ohjelman vieraana Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.

Sähköautot ovat erityisesti nuorten aikuisten suosiossa. Yli puolet kansasta valitsisi silti perinteisemmän bensiini- tai dieselauton.

Noin kahdella prosentilla autoilijoista on tällä hetkellä allaan täyssähköauto, ja ladattavien hybridienkin osuus on vain kolmisen prosenttia. Ajon aikana latautuvalla kevythybridillä ajaa noin viisi prosenttia autoilijoista.

Vaihtoautoketju Kamuxin teettämän kyselyn mukaan nämä luvut kuitenkin kasvaisivat tuntuvasti, jos kaikki vastaajat vaihtaisivat autoaan lähiaikoina. Kamuxin kyselyyn vastanneista 17 prosenttia valitsisi todennäköisesti ladattavan hybridin, 13 prosenttia kevythybridin ja 10 prosenttia täyssähköauton, jos auto olisi hankittava tänä vuonna.

– Vaikuttaa siltä, että kiinnostus sähkö- ja hybridiautoihin kasvaa vähitellen ja tasaiseen tahtiin. Tutkimuksestamme selviää, että jos uuden auton hankinta tapahtuisi tänä vuonna, näiden voimanlähteiden valitseminen olisi erittäin tai melko todennäköistä 42 prosentille suomalaisista. Viime vuonna vastaava luku oli 37 prosenttia, maajohtaja Jani Koivu kertoo Kamuxin tiedotteessa.

Täyssähköautot ovat etenkin nuorten aikuisten suosiossa, sillä 17–24-vuotiaista vastaajista 17 prosenttia valitsisi täyssähkön. 

Merkittävimmät syyt sähköauton hankkimatta jättämiselle olivat hinta (64 %), liian lyhyeksi koettu toimintamatka (39 %), latausmahdollisuuden puuttuminen (37 %), pelko vioista (28 %) sekä halu odottaa teknologian kehittymistä (25 %).

Lähde: Kamux

Lue myös:

    Uusimmat