Autoilija, milloin viimeksi katsoit renkaitasi vähän tarkemmin? Älä pelleile "parasta ennen -päivän" kanssa

Mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat? 2:18
Autoilijan on syytä tietää, mitä renkaan kyljessä olevat numerot ja kirjaimet tarkoittavat. Katso videolta, kuinka rengasmerkintöjä tulkitaan.

Vakuutusyhtiö LähiTapiolan mukaan vain noin joka kolmas autoilija tietää, kuinka vanhoilla renkailla ajaa.

LähiTapiolan autopalveluista vastaava johtaja Tapani Alaviiri arvelee yhtiön tiedotteessa monien suomalaisten ajavan jopa vaarallisen huonokuntoisilla renkailla.

– Vuosien mittaan renkaiden kumiseoksen kimmoisuus vähenee, ja kilometrien myötä tietysti pito-ominaisuudet heikkenevät, Alaviiri toteaa.

Moni on tottunut arvioimaan renkaan kuntoa sen urasyvyyden perusteella. Kulutuspinnan määrä ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä ajamatonkin rengas voi olla vaarallisessa kunnossa.

Näin tarkistat renkaan iän

Yleinen nyrkkisääntö on, että yli kymmenen vuotta vanhaa rengasta ei pitäisi enää käyttää.

Usein rengas on kuitenkin syytä päästää tuskistaan jo huomattavasti aiemmin, sillä niiden kuntoon ja toimivuuteen vaikuttavat niin ajotyyli, urasyvyys, säilytysolosuhteet kuin esimerkiksi oikeat ilmanpaineet ja ohjauskulmat.

– Renkaan iän voi itse tarkistaa sen kyljestä. Nelinumeroisessa tunnuksessa kaksi ensimmäistä numeroa viittaavat renkaan valmistusviikkoon ja kaksi jälkimmäistä valmistusvuoteen. Esimerkki lukema 1013 tarkoittaisi, että rengas on nyt noin kymmenen vuotta vanha, kertoo Alaviiri.

Alaviiri kehottaa olemaan erityisen tarkkana käytettyä autoa ostaessa, sillä alle on voitu laittaa hyvinkin vanhat renkaat.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat