Mainos

Australian liekkimeri nielee taloja ja eläimiä

Australian maastopalojen odotetaan pahenevan tällä viikolla. Kaksi tai kolme paloa saattaa yhdistyä yhdeksi liekkimereksi Sydneyn länsipuolella, jos lämpötilat nousevat ja tuuli kovenee.

Uuden Etelä-Walesin osavaltioon on julistettu hätätila, ja asukkaita voidaan määrätä evakkoon sakkojen uhalla. Sadat ihmiset ovat jo jättäneet kotinsa palojen uhkaamalla alueella Kaakkois-Australiassa.

Sydneyssä on kärsitty savusta useita päiviä.

– Täällä on ilmassa valtavia savupilviä. Kun ne menevät auringon eteen koko auringonvalo vääristyy tumman oranssiksi. Savun haju on joka paikassa ja hengittäessä tuntee savua ja nokea ilmassa. Pientä tuhkaa pölisee kaikkialla ja kotona kaikki pinnat ovat tuhkan peitossa, kuvailee Sydneyn pohjoispuolella asuva Virpi Tuite olosuhteita MTV3 Uutisille.

Australian maastopalot ovat jokavuotinen ilmiö, mutta tällä kertaa paloja pidetään erityisen pahana.

– Palot ovat levinneet tällä kertaa poikkeuksellisen suurella alueella. Yleensä metsäpalot saadaan pysäytettyä ennen kuin ne leviävät asuinalueelle, mutta tällä kertaa se on ollut sellaisessa paikassa, että ainakin 200 taloa on jo tähän mennessä tuhoutunut. Huolestuttavaa on myös se, että nyt on vasta alkukevät eli kesä ei ole edes vielä alkanut, Tuite kertoo.

Myöskään sääolosuhteet eivät ole olleet tällä kertaa suotuisia.

– Sääolosuhteet ovat mahdollisimman huonot palomiesten kannalta. Täällä on tällä hetkellä 30 astetta ja tuulee, eivätkä sääennusteet lupaa viilenevää tai sadetta ainakaan alkuviikosta, Tuite toteaa.

(MTV3 - STT - AFP - AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.