Mainos

Australialaisyhtiö avaa kaivoksen Outokummun alueelle

Kylylahden kaivoshanke toteutuu. Polvijärvellä Itä-Suomessa sijaitsevan esiintymän koboltti- sinkki-, nikkeli- ja kuparipitoisuudet ovat osoittautuneet taloudellisesti riittäviksi kaivostoiminnan aloittamiseen.

Kaivostoiminnan aloittaa australialainen Vulcan Resources Limited, joka arvioi rakennusvaiheen työllistävän tilapäisesti 150 ja kaivostoiminnan vakituisesti 200 henkilöä. Kaivoksen rakentamistyöt alkavat heinäkuussa ja kestävät vajaat kaksi vuotta. Kaivostoiminta käynnistyy vuoden 2010 alkupuolella.

- Olemme jo hankkineet kaikki toiminnan aloittamiseen tarvittavat kaivos- ja ympäristöluvat. Vinotunnelia pääsemme rakentamaan vuoden 2008 loppuun mennessä, Vulcanin hallituksen puheenjohtaja Barry Eldridge kertoi yhtiön tiedotteessa. Barry Eldridge pitää Kylylahden kaivoshanketta kannattavana ottaen huomioon maailmanlaajuisen kustannusnousun.

Markkinatilanne on hyvä

Kaivostoiminnan käynnistäminen on Polvijärvelle onnenpotku, mutta mistään varmasta rahasammosta ei ole kyse. Kaivostoiminnan kestoon vaikuttaa metallien markkinatilanne.

- Markkinat näyttävät vahvoilta hankkeen ensimmäisinä vuosina. Kysynnän voimakas kasvu ja maailmanlaajuiset hankaluudet metallien riittävän tarjonnan takaamisessa viittaisivat hintojen pysymiseen korkealla keskipitkällä ja pitkällä tähtäimellä, Barry Eldridge toteaa.

Vulcanin toimitusjohtaja Alistar Cowden pitää Kylylahtea vakaana 10 vuoden toiminta-ajan hankkeena. Yksittäisistä metalleista tuottavin on koboltti, josta yhtiö on laskenut tienaavansa 3,24 miljoonaa euroa vuodessa.

- Viimeiset kairaustulokset viittaavat siihen, että toiminta-aika tulisi pitenemään. Koboltista, nikkelistä ja sinkistä saatavat korkeat tuotot pitävät käyttökustannukset alhaisina, Cowden sanoo ja toteaa, että hankkeen kannattavuuden on tutkinut riippumaton taho.

- Hanke tulee tuottamaan kahta rikastetta. Ensimmäinen on kuparia ja kultaa sisältävä rikaste, joka on tarkoitus myydä Pohjoismaissa tai muualla Euroopassa sijaitseville kuparisulatoille. Toinen on kobolttia, nikkeliä ja sinkkiä sisältävä sekarikaste, joka on tarkoitus myydä Eurooppaan.

Toimitusjohtajan mukaan Vulcan suunnittelee Kylylahdesta saatavien rikasteiden jatkokäsittelemistä puolivalmisteiden tuottamiseksi.

Kylylahti on ensimmäinen käynnistyvä kaivoshanke Itä-Suomessa. Vireillä ovat myös Ilomantsin Pampalon kultakaivoshanke, Enon ja Kontiolahden uraanikaivaukset ja Kaavin timanttikaivos.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.