Mainos

Australialaiset äänestävät valtiomuodosta

Australian pääministeri John Howard avasi tänään historiallisen perustuslakikokouksen lupaamalla järjestää ensi vuonna kansanäänestyksen maan muuttamisesta tasavallaksi. Tasavalta voisi toteutua vuoteen 2001 mennessä.

Ehtona ensi vuoden äänestykselle on kuitenkin, että valtuutetut pääsevät yksimielisyyteen siitä, millaisen tasavallan he haluavat, sanoi Howard. Ellei kaksiviikkoinen perustuslakikokous pysty sopimaan asiasta, järjestetään koekansanäänestys eri vaihtoehtojen välillä. Sen jälkeen australialaiset saavat valita suosituimman tasavaltamuodon ja monarkian välillä.

Kuningasvallan vankkana kannattajana tunnettu Howard kehotti perustuslakikokouksen 152 valtuutettua keskustelemaan asiasta avoimesti ja rakentavasti. Howard teki selväksi, että hän vastustaa edelleen tasavaltaa ja eikä usko, että kahden vuosisadan siteiden katkaisemisesta Britanniaan olisi mitään hyötyä.

Howard pani merkille, että nyt alkanut perustuslakikokous poikkeaa näkyvästi edellisestä kokouksesta, joka pidettiin sata vuotta sitten. Silloin mukaan ei päästetty alkuasukkaita, naisia tai alle 25-vuotiaita miehiä. Australia on Kansainyhteisöön kuuluva itsenäinen liittovaltio, jonka valtionpäämies Englannin kuningatar Elisabet II.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.