Australia saa naiskenraalikuvernöörin

Australian kenraalikuvernööriksi ollaan ensi kerran nimittämässä nainen. Pääministeri Kevin Rudd kertoi sunnuntaina, että uusi kenraalikuvernööri on Quentin Bryce, 65.

Kenraalikuvernööri on Britannian hallitsijan Elisabet II:n edustaja Australiassa. Samanlainen hallintojärjestelmä on voimassa useissa muissakin brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluvissa maissa.

Pääministeri Rudd kertoi, että kuningatar Elisabet oli hyväksynyt hänen suosituksensa Brycen nimittämisestä tehtävään. Bryce on asianajaja, joka on tällä haavaa Queenslandin osavaltion kuvernööri. Hän on toiminut aiemmin sukupuolisyrjintää tutkivan liittovaltion komission puheenjohtajana.

Kenraalikuvernöörillä on teoriassa laajat valtuudet, mutta käytännössä hän toimii pääministerin ohjeiden ja suositusten mukaisesti. Kenraalikuvernöörin toimikausi on yleensä viisi vuotta.

Mielipidekyselyjen mukaan australialaisten enemmistö haluaisi, että Britannian hallitsija ei olisi maan muodollinenkaan valtionpäämies vaan että maasta tulisi tasavalta. Myös pääministeri Rudd on tasavallan kannattaja.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat