Mainos

Atk-tilat säästyivät arkistotalon palossa Jyväskylässä

Maanmittauslaitoksen yhtenäisarkiston tulipalon kokonaisvahinkojen uskotaan nousevan yli 100 000 euron. Rakennus oli tarkoitus vihkiä käyttöön ensi viikolla, nyt rakennuksen käyttöönotto viivästynee ainakin puolella vuodella.

Maanmittauslaitoksen juuri valmistumassa olleen arkistorakennuksen arvokkaat atk-tilat säästyivät vahingoittumattomina aamuisessa tulipalossa Mäki-Matissa Jyväskylän keskustassa. Palokunta saanee jälkisammutustyöt tehdyksi tämän päivän aikana, ja poliisi pääsee tutkimaan palon syttymissyytä. Tuhopolttoa ei epäillä.

Rakennuksen kattoon rajoittuneen palon ja rakenteisiin valuneen veden aiheuttamia kokonaisvahinkoja on tässä vaiheessa vaikea arvioida tarkasti. Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Jouko Keränen uskoo kuitenkin summan nousevan yli sadantuhannen euron.

Vesivahinkojen minimoimiseksi palokunta päätyi niin sanotun hallitun palon taktiikkaan. Osa palomiehistä ryhtyi heti sammutustöiden alkuvaiheessa torjumaan jälkivahinkoja nelikerroksisen rakennuksen sisätiloissa. Arimpaan paikkaan, kellaritiloihin rakennettuun arvokkaaseen atk-tilaan ei päivystävän palomestarin Pauli Nurmisen mukaan valunut pisaraakaan vettä. Kattoikkunasta putosi jonkin verran palavaa tavaraa kolmikerroksisen aulan lattialle.

Ilmoituksen tulipalosta antoi kello 5.58 ohikulkija, joka havaitsi katolta tulevan savua. Jyväskylän palokunnan lisäksi paloa on sammuttamassa yksiköitä Rautpohjan tehdaspalokunnasta ja Äänekoskelta. Läheisen kerrostalon asukkaat evakuoitiin savuhaittojen vuoksi, mutta he ovat jo päässeet koteihinsa. Vieressä sijaitsevan päiväkodin lapset ohjattiin aamulla toiseen hoitopaikkaan. Liikenne keskeisellä Voionmaankadulla oli poikki klo 13.30:een saakka.

Pääurakoitsija Skanskan piti luovuttaa yli 4000 neliön rakennus tiistaina Senaatti-kiinteistöille. Kalustamisen oli määrä alkaa ensi viikolla. Arkistomateriaalia rakennuksessa ei myöskään vielä ollut. Maanmittauslaitoksen vuokrasopimuksen oli sovittu alkavan vuodenvaihteessa, mutta palovahinkojen vuoksi käyttöönotto viivästyy arvioiden mukaan vähintään puolisen vuotta.

Uuteen yhtenäisarkistoon on määrä koota kaikki maanmittausarkistojen asiakirjat ja kartat, joita on säilytetty 11 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Yhtenäisarkiston sijoittuminen Jyväskylään on osa valtion hajasijoittamisohjelmaa. Arkiston ja atk-toiminnon myötä yhtenäisarkisto työllistää noin 25 työntekijää, joista osa on uusia.

Maanmittauslaitos on valtion virasto, joka tekee maanmittaustoimituksia, kerää, jalostaa ja myy tietoa maasta sekä edistää paikkatietojen käyttöä. Se ylläpitää valtakunnallista kiinteistörekisteri- ja maastotietojärjestelmää. Maanmittausta on tehty Suomessa vuodesta 1633. Maanmittauslaitoksen palveluksessa on noin 1800 tuloksentekijää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.