Asuntosijoittaja, älä laiminlyö omaisuuttasi – huomioi nämä asiat!

Jos omistat asunnon, kannattaa pitää mielessä, ettei vaikutusmahdollisuuksiaan esimerkiksi yhtiökokouksessa kannata jättää käyttämättä.

Omistatko sijoitusasunnon? Pidätkö huolta omaisuudestasi? Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että osakkeenomistajan on tärkeää osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen, koska moneen asuntosijoittajalle merkittävään asiaan pitäisi pystyä vaikuttamaan jo varhaisessa vaiheessa.

– Harmillisen moni asuntosijoittaja jättää vaikutusmahdollisuutensa hyödyntämättä ja näin laiminlyö varallisuutensa hoidon, toteaa Suomen Vuokranantajien vs. toiminnanjohtaja Elina Aalto.

Moni sijoittaja ei esimerkiksi käy sijoitusasuntonsa yhtiökokouksissa puhumattakaan tai hakeudu taloyhtiön hallitukseen.

Olisi kuitenkin hyvä pitää mielessä, että yhtiökokous päättää esimerkiksi korjaushankkeisiin ryhtymisestä ja niiden rahoituksesta. Monissa taloyhtiöissä isoja korjaushankkeita varten perityt vastikkeet rahastoidaan automaattisesti, mikä ei palvele vuokranantajaa.

Usein rahastointiin päädytään kaiken lisäksi ilman vaihtoehtoihin perehtymistä. Asuntosijoittajan kannalta osakkaiden maksusuorituksien tulouttaminen on rahastointia parempi vaihtoehto, koska vuokranantajan vähennysoikeus riippuu siitä, miten taloyhtiö käsittelee vastikkeet kirjanpidossaan.

Vuokrauksesta aiheutuu monenlaisia kuluja. Jos suoritukset tuloutetaan eli näytetään yhtiön tuloslaskelmassa, kaikki vuokranantajan yhtiölle maksamat vastikkeet ja maksut nimestä ja suuruudesta riippumatta ovat vähennyskelpoisia. Yhtiölle maksettavia vastikkeita ja maksuja ovat vaikkapa hoito-, rahoitus-, pääoma- ja korjausvastikkeet sekä hanke- ja lainaosuudet, vesi-, autopaikka-, pesutupa- ja saunamaksut. Pidä mielessä, että jos maksusuoritukset rahastoidaan, et vuokranantajana pysty tekemään näiden osalta verovähennystä. Remonttien yhteydessä kannattaakin vaatia, että teknisen hankesuunnittelun yhteydessä tehdään myös taloudellinen hankesuunnittelu.

– Asuntosijoittajan ei kannata suostua rahan keräämiseen hamassa tulevaisuudessa siintäviä remontteja varten. Pääoma ei tuota, kun sitä makuutetaan taloyhtiön tilillä, Aalto muistuttaa.

LUE MYÖS:

(MTV LIFESTYLE)

Katso myös Grand Designs - unelma-asunnot:

Lue myös:

    Uusimmat