Mainos

Asuntoministeri varoittaa lumikuormasta katoilla

Suomen ympäristökeskus ja ympäristöministeriö kehottavat tarkkailemaan tiiviisti kattojen lumikuormaa varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Pääkaupunkiseudun rakennusten katoilla on tällä hetkellä lunta keskimäärin 70 kilogrammaa neliömetriä kohti. Etelä-Suomen kattojen peruslumikuorma on talon iästä riippuen 100-200 kiloa per neliö. Peruslumikuorma on eräänlainen lumikuorman turvaraja.

Herkimpiä lumikuorman aiheuttamille vaurioille ovat muun muassa urheiluhallien, ostoskeskusten ja kuplahallien katot.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori muistuttaa, että viime talvena tapahtui lumen takia useita sortumisia sekä vaaratilanteita.

- Lumikuorma voi aiheuttaa vaaratilanteen erityisesti silloin, jos rakenteet eivät ole määräysten mukaisia. Viime talven sortumisissa lumikuorma ei ollut vahinkojen syy vaan laukaiseva tekijä, joka paljasti rakennusvirheen Vapaavuori sanoo.

Lumen painoa ei voi arvioida lumikerroksen paksuuden perusteella, koska lumen tiheys vaihtelee. Lumikuorma voi ylittyä jo puolen metrin kerroksella märkää tai tuulen pakkaamaa lunta.

- Kiinteistönomistajien on hyvä toimia ennakoivasti vahinkojen välttämiseksi. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua ja huolehtia työturvallisuudesta sekä ohi kulkevien ihmisten turvallisuudesta. Palvelut eivät ruuhkaannu, jos lumenpoiston ennakoi, Vapaavuori sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.