Mainos

Asuntolainamarginaalit kohta kaksi prosenttia

kuva: Lehtikuva

Asuntolainamarginaalit voivat jopa tuplaantua vuoden sisällä. Marginaalit ovat tällä hetkellä noin prosentin luokkaa. Kaikki suurimmat pankit ennustavat marginaalien nousevan vuoden sisällä jopa kahteen prosenttiin.

- Takavuosiin verrattuna pankkien raaka-aineen hankinta, eli jälleenrahoitus, on nyt oleellisesti kalliimpaa kuin aikaisemmin, sanoo pankinjohtaja Harri Nummela OP-keskuksesta.

Suomen pankin mukaan taustalla ei kuitenkaan ole pelkästään rahan hinta. Kun pankkien tulot vähenevät kautta linjan, asuntolainamarginaaleista halutaan saada lisää tuottoa.

-Yksinkertaistaen kun pankkien näkökulmasta luottomäärät ja muut volyymit pienenevät, niin hinnoittelun kautta yritetään tuottoja pitää ennallaan, summaa Suomen Pankin ekonomisti Risto Herrala.

Hätä tulee muutaman vuoden päästä

Korot ovat tällä hetkellä ennätysmatalalla, joten vielä kuluttaja ei tunne marginaalien nousua lompakossaan. Mutta miten käy asunnonomistajille muutaman vuoden päästä, kun korkean marginaalin päälle korotkin alkavat nousta? Tästä pankit ovat eri mieltä.

- Marginaali on kahden osapuolen välinen sopimus, eikä sitä kumpikaan yksipuolisesti voi muuttaa. Lainat solmitaan pääsääntöisestä neuvotelluilla ehdoilla koko laina-ajaksi, sanoo Nummela.

- Yksityishenkilöiden pankkipalveluissa on sen verran kova kilpailu tänäkin päivänä. Nyt jos marginaali tuntuu jonakin päivänä liian suurelta, niin aina voi kilpailuttaa pankkeja, toimitusjohtaja Matti Inha Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä vastaa.

"Vielä kohtuulliset ehdot"

Asuntonäytössä Helsingin Hakaniemessä oli tänään liikkeellä paljon ensiasunnonostajia.

- Yllättävän positiivisesti meihin on suhtauduttu pankeissa. Parissa pankissa ollaan käyty. Kyllä sieltä olisi lainaa saatavilla, jos asunto vaan löydettäis ensin, nauraa Sanna Tihula Helsingistä.

Samassa näytössä kolmiota perheelle etsinyt helsinkiläinen Lauri Länsman on vielä rauhallinen lainansaannin suhteen.

- Me ei olla niitä lainaneuvotteluita vielä varsinaisesti käyty, mutta alustavasti marginaalit vaikuttavat ihan kohtuullisilta, Länsman miettii.

Kiinteistövälittäjien keskusliiton mukaan korkeat marginaalit voivat jossain vaiheessa vähentää asuntokauppaa. Myös Hakaniemen asuntonäytössä ilmiö tunnetaan.

- Kyllähän se tietenkin aika kovalta kuulostaa tuo kahden prosentin marginaali. Toki tällaisella korkotasolla se ei kauhean paljon vielä vaikuta. Myöhemmin se tietenkin tulee vaikuttamaan lainan määriin, sanoo Kiinteistömaailman yrittäjä Jani Tanninen.

90-luvun lama-ajan korkeisiin marginaaleihin on onneksi vielä matkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.