Mainos

Asuntokauppalakiin ehdotetaan muutoksia

Asuntokauppalakia pohtinut työryhmä haluaisi mm. laajentaa asuntorakentajien vakuusvelvollisuutta.

Kahdeksan vuotta voimassa olleeseen asuntokauppalakiin ehdotetaan muutoksia, jotka käytännössä parantaisivat uuden asunnon ostajan asemaa sekä lisäisivät asunto-osakeyhtiöiden turvaa vakavien rakennusvirheiden varalta.

Reilun vuoden koolla ollut oikeusministeriön asettama työryhmä haluaisi laajentaa asuntorakentajien velvollisuutta asettaa vakuus suorituskyvyttömyytensä varalta.

Vakuus tarvittaisiin myös valmiina myytäville asunnoille, sillä nykyisin tällainen vakuus tarvitaan vain silloin, kun asuntoja tarjotaan kuluttajille rakentamisvaiheessa.

Niin kutsuttu suorituskyvyttömyysvakuus turvaa kymmenen vuoden ajan asunnon ostajan ja asunto-osakeyhtiön aseman, jos asunnossa tai rakennuksessa ilmenee vakavia rakennusvirheitä eikä myyjä esimerkiksi konkurssin takia kykene niistä vastaamaan. Nykyisin tällainen vakuus on asetettava vain, jos asuntoja tarjotaan kuluttajan ostettavaksi rakentamisvaiheessa. Ostajan oikeusturva vaihtelee siis merkittävästi sen mukaan, missä vaiheessa rakentamista uusia asuntoja on tarjottu ostettavaksi.

"Varausmaksujen merkitystä syytä tarkentaa"

Työryhmä laajentaisi lakia koskemaan myös viime vuosina markkinoille tulleita osaomistusasuntoja. Lisäksi työryhmä haluaisi nopeuttaa asuntojen virhetilanteiden selvittämistä niin uusissa kuin vanhoissakin asunnoissa ja selkeyttää asunto-osakeyhtiöiden asemaa silloin, kun virhe ilmenee taloyhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvassa kiinteistön osassa.

Työryhmän mielestä olisi syytä tarkentaa myös varausmaksujen merkitystä. Kauppojen syntyessä varausmaksu olisi kokonaisuudessaan laskettava osaksi kauppahintaa. Jos kauppaa ei tehdä, myyjä olisi aina velvollinen palauttamaan maksun varauksen tehneelle. Toisin kuin käsirahassa, palautusvelvollisuus koskisi siis myös tapauksia, joissa kaupan syntymättä jääminen ei johdu myyjästä.

Työryhmä luovutti mietintönsä oikeusministeri Johannes Koskiselle (sd.) tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.