Mainos

Asuntokauppa vilkastuu, hintojen nousu tasaantuu

Kiinteistönvälittäjät odottavat asuntokaupan vauhdin kiihtyvän uudelleen keväällä. Talouskasvun hidastuminen on maanantaina julkistetun kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan hidastanut hieman asuntokaupan kasvua ja pidentänyt myyntiaikoja. Nyt myyntiaikojen venymisen odotetaan päättyvän.

Asuntojen hintojen nousu on Kiinteistömaailman barometrin mukaan tasaantumassa. Hintojen odotetaan pysyvän nykyisellä tasolla tai nousevan vain hieman seuraavan puolen vuoden aikana. Vapaa-ajan asuntojen hinnannousu jatkuu ja kauppa pysyy entisessä vauhdissa tai vilkastuu.

- Syksyn synkistyvät tunnelmat näyttävät olevan takanapäin. Markkinoilla on havaittavissa selvää tasaantumista. Markkinat toimivat ja ovat varsin hyvin ennustettavissa, sanoi toimitusjohtaja Tommi Rytkönen. Asuntokauppa on käynyt vähintäänkin viime vuoden tahtiin ja kaupan odotetaan jatkuvan vilkkaana.

Asunnoista on Rytkösen mukaan tällä hetkellä hyvä tarjonta ja vaihtoehtoja löytyy mukavasti. Markkinoiden toimivuuden ansiosta kuluttajat voivat tehdä asuntokauppoja turvallisin mielin, kunhan oma talous on arvioitu realistisesti, hän totesi.

Myyntiaika 66 päivää

Barometrin mukaan asuntojen myyntiaikojen pidentyminen on päättymässä. Kerrostaloasuntojen keskimääräinen myyntiaika on vuodessa pidentynyt koko maassa 9 päivää. Se on nyt keskimäärin 66 päivää. Myyntiaikojen pidentymistä odotetaan eniten Länsi-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla, lyhentymistä Pohjois-Suomessa.

Välittäjiltä kysyttiin ensimmäisen kerran arvioita myös uusien asuntojen kaupasta. Reilu kolmannes välittäjistä odottaa niiden hintojen pysyvän ennallaan ja lähes yhtä moni nousevan. Hintojen laskua odotti neljännes välittäjistä.

- Uusien kotien markkinoilla tilanne on ostajan kannalta nyt erinomaisen hyvä. Asunnon ostajilla on mahdollisuus tutustua ennen ostopäätöstä valmiisiin uudiskohteisiin ja päästä muuttamaan uuteen kotiin jopa ilman pitkää rakennusajan odottelua, totesi Rytkönen.

Vapaa-ajan asuntojen markkinat näyttävät barometrin perusteella pysyvän vilkkaina ja niiden hintojen nousun odotetaan jatkuvan. Suurimmat nousuodotukset kohdistuvat vesien äärellä sijaitsevien vapaa-ajan asuntojen hintoihin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.