Mainos

Asuntokauppa käy vilkkaana koron noususta huolimatta

Asuntolainojen koron nousu ei ole hillinnyt asuntokauppaa Myyntiajat sen sijaan ovat pidentyneet. Suomen Pankki pitää tilannetta vakaana, jolloin velkaantuminen saattaa olla riski ainoastaan yksittäisille kotitalouksille. Velkataakka on myös keskittynyt nuoriin kotitalouksiin.

Korkojen ja asuntojen hintojen nousu ei vielä ole hillinnyt myyntiä. Asuntokauppaa tehdään myös heinäkuussa.

- Kyllä kauppa käy, mutta myyntiajat ovat vähän pidentyneet. Keskivertomyyntiaika on reilu kuukausi, kuukaudesta reiluun kahteen kuukauteen, sanoo Igglon kodinvälittäjä Tarja Henriksson.

Myös hinnat ovat pysyneet korkealla.

- Hintojen korkea taso haittaa tällä hetkellä työvoiman saantia, työvoiman liikkuvuutta ja siinä mielessä ne ovat pääkaupunkiseudulla kyllä liian korkeita, sanoo osastopäällikkö Antti Suvanto Suomen Pankista.

Matala korkotaso on houkuttanut lainanottoon. Tällä hetkellä suomalaisilla kotitalouksilla on lainoja yhteensä lähes 80 miljardia euroa.

- Velanotto on ollut laajinta nuorissa ikäluokissa, ja varmaan sieltä löytyy useita kotitalouksia, joissa velka on viritetty aika korkealle suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Tällöin on olemassa tietenkin riskejä, mutta yleisesti ottaen tilanne on meidän mielestämme varsin vakaa, Suvanto toteaa.

Velkaantumisen aste eli luottojen suhde käytettävissä olevaan tuloon on noussut Suomessa lähes 100 prosenttiin. Tämä ylittää jo lamaa edeltävän tason.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.