Mainos

Asuntokauppa käy kuumana, vaikka myyntiajat pitenevät

(MTV3-Juha Lappalainen)

Asuntokauppa käy yhä vilkkaana, vaikka rauhoittumisesta näkyy merkkejä. Vanhojen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat pidentyneet, ja hinnat ovat pysyneet alkusyksyn ajan lähes samalla tasolla kuin kesällä. Viime vuoteen verrattuna hinnat ovat koko maassa kuitenkin nousseet reippaasti.

Asuntokauppa on käynyt ennusteista huolimatta vilkkaana. Syksyn palkkaratkaisut ovat panneet lisää vauhtia vanhojen asuntojen kauppaan, joten korkotason nousu ja Yhdysvalloista alkanut luottokriisi ovat hälvenneet taka-alalle.

- Jos kuluttajat itse kertovat, että heidän luottamuksensa tulevaisuuteen on vahva ja että heillä on tarkoitus vaihtaa asuntoja, ei meillä ole tarpeen muuttaa tätä totuutta miksikään. Kyllä asunnonvälittäjät ovat viime aikoina kertoneet hyvin avoimesti sen, miten kauppa käy. Esimerkiksi syyskuussa kauppa tuli kymmenen prosenttia alaspäin, itse asiassa odotimme silloin, että nyt voi tulla käänne, mutta nyt jostain syystä lokakuussa kauppa on käynyt kovasti, kertoo kiinteistökauppaan keskittyvän Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Tilastokeskuksen tuoreiden lukujen mukaan vuoden kolmannella neljänneksellä heinä-syyskuussa kauppa kävi yhä selvästi vilkkaammin kuin vuosi sitten.

- Näyttäisi että kauppoja tehdään enemmän kuin vuonna 2006, mutta hinnoissa on tapahtunut ehkä pientä maltillistumista, sanoo yliaktuaari Paula Paavilainen Tilastokeskuksesta.

Hinnat nousivat heinä-syyskuussa vain vajaan prosentin edellisestä vuosineljänneksestä. Asunnot siis kallistuivat, mutta muutos oli aiempaa hitaampaa. Nousuvauhti jäi näin maltilliseksi viimeksi vuonna 2004. Silti asunnot ovat koko maassa kallistuneet viime vuodesta lähes seitsemän prosenttia.

Asuntokauppaan on turha ennustaa pitkää suvantokautta, sillä yhä joka kymmenes kotitalous aikoo joko ostaa tai vaihtaa asuntoa vuoden sisällä. Hinnat voivat pysytellä paikoillaan talven yli, mutta jos huonoja talousuutisia ei tule lisää, meillä on edessä jälleen uusi hintaralli.

Asuntomarkkinoille voi kuitenkin iskeä yllättävä piikki. Isot rakennusliikkeet aikovat jarruttaa uusien talojen rakentamista.

- Tällä hetkellä myytäviä asuntoja on suhteellisen paljon, mutta ne myydään tällä menolla talven aikana. Mikäli rakentajat eivät lähde uusien projektien kanssa liikkeelle, me olemme parin vuoden kuluttua siinä tilanteessa, että uusia asuntoja on tarjolla aivan liian vähän, kertoo Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.