Asuntojen vuokraamisessa on "häiriö", jota yritetään ratkoa lahjakorteilla

Vuokran pysyvä laskeminen olisi ekonomisti Veera Holapan mukaan pitkällä aikavälillä kalliimpi vaihtoehto vuokranantajalle.

"Saat ensimmäisen kuukauden vuokran ilmaiseksi sekä 200 euron lahjakortin S-ryhmään", lupaa LähiTapiolantarjous vapaita vuokra-asuntoja välittävällä sivustolla.

Myös useat vuokranvälittäjäfirmat, kuten Joo Kodit ja Lumo, tarjoavat ensimmäistä asumiskuukautta osassa kohteistaan ilmaiseksi.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla erilaisten vuokrakampanjoiden ja -tarjousten määrät ovat kasvaneet viime vuosina. Samaan aikaan pääkaupunkiseudulla uusia vuokra-asuntoja on valmistunut kovalla vauhdilla ja tarjontaa on paljon.

Tästä huolimatta vuokra-asuntojen hinnat eivät ole tulleet merkittävästi alaspäin. Päinvastoin, myös pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat Tilastokeskuksen mukaan alkuvuonna hieman nousseet, vaikkakin selvästi muuta maata hitaammin.

Pellervon taloustutkimus PTT:n vanhemman ekonomistin Veera Holapan mukaan kaupanpäällisten antaminen on verrattavissa asuntomarkkinoilla nyt nähtävään ilmiöön. Asunnoista kyllä jaetaan oston yhteydessä erilaisia lahjakortteja ja tarjouksia, mutta asuntojen hinnat eivät ole tulleet alas.

Vuokranantajat puolestaan haluavat tehdä houkuttelevamman tarjouksen asunnosta vuokralaiselle, mutta samalla vuokrahintoja ei mielellään laskettaisi.

– Näin asunnosta saadaan edullisemman oloinen. Vuokran pysyvä laskeminenhan olisi pitkällä aikavälillä kalliimpi vaihtoehto vuokranantajalle, Holappa sanoo.

Pysyviä hinnanlaskuja tehdään vähän

Asunto- ja kiinteistöyritys Rettan asuntovuokrauksen johtaja Jussi Lindholm toteaa, että erilaisten tarjouskampanjoiden käyttö on lisääntynyt jo muutaman vuoden ajan. Retta tarjoaa osassa omista kohteistaan tällä hetkellä 200 euron vuokra-alennusta kolmen kuukauden ajalta.

Lindholmin mukaan vuokratarjonta on kasvanut pääkaupunkiseudulla runsaasti uudiskohteiden valmistumisen myötä, mikä näkyy vuokramarkkinoilla ylitarjontana.

– 10 vuoden aikana voi sanoa, että joka vuosi on rikottu edellisen vuoden ennätykset siinä, paljonko uudistuotantoa markkinoille tulee. Nyt tämä tilanne vähän sitten purkautuu.

PTT:n mukaan valmistuvien kerrostaloasuntojen määrä kasvoi Suomessa reippaasti vielä viime vuoden syksyyn asti. Tänä vuonna valmistuvien kerrostaloasuntojen määrä kuitenkin laskee noin neljänneksen edellisvuodesta, mikä tarkoittaa, että asuntotarjonta vähenee tämän vuoden loppua kohti.

Lindholmin mukaan kampanjointi on ollut yleisin keino uusien vuokralaisten houkuttelemiseksi. Kampanjoilla on hänen mukaansa tarkoitus saada huomiota kohdeilmoitukselle ja saada vuokralaisia joutuisammin sisään. Lisäksi uusia asukkaita pyritään Lindholmin mukaan houkuttelemaan tekemällä asuntoihin muun muassa pieniä viihtyvyyskorjauksia.

Pysyviä ja tuntuvia vuokrahinnan laskuja kohteisiin ei ole juuri tehty. Kampanjointi on Lindholmin mukaan koettu nykyisessä markkinatilanteessa tehokkaampana keinona kuin pienet vuokranalennukset.

– Toki pienemmässä määrin on, ehkä juuri niillä alueilla, joissa tätä hetkellistä ylitarjontaa esiintyy, Lindholm sanoo.

Myös LähiTapiolasta kerrotaan, että vuokrahinnan laskuja kohteisiin on tehty vähän.

– Viime vuosina on rakennettu todella runsaasti, ja erityisesti nyt pääkaupunkiseudulla ylitarjonta näkyy tällä hetkellä voimakkaasti siten, että vuokramarkkina on alueellisesti polarisoitunut. Muualla Suomessa tilanne on erilainen, ainakin meidän kohteissamme on siellä lähtökohtaisesti hyvä tilanne, LähiTapiolan kiinteistöjohtaja Reetta Räsänen sanoo.

Nykytilanne on Räsäsen mukaan tietynlainen "markkinahäiriö", jossa ylitarjonnan vuoksi kampanjat ovat ottaneet uutta tuulta alleen.

"Muualla tilanne päinvastainen"

KTI Kiinteistötiedon tuoreimman markkinakatsauksen mukaan uusien vuokrasopimusten vuokrahinnat ovat laskeneet pääkaupunkiseudulla hieman. Maaliskuun 2023 ja 2024 välisenä aikana uusien sopimusten vuokrahinnat putosivat prosentin. Vantaalla hinnat laskivat eniten, lähes kolme prosenttiyksikköä.

Vanhojen vuokrasopimusten korotusten vuoksi pääkaupunkiseudun vuokrahinnat ovat kuitenkin kokonaisuutena edelleen kasvaneet.

– Muualla Suomessa vuokrat ovat taas nousseet eli tilanne on päinvastainen kuin pääkaupunkiseudulla, PTT:n vanhempi ekonomisti Veera Holappa sanoo.

Vanhat vuokrasopimukset on puolestaan sidottu elinkustannusindeksiin, jolloin niihin on voitu tehdä korotuksia.

– Asumisen kustannukset ovat nousseet paljon, mutta vuokranantajat eivät ole voineet siirtää korotuksia täysimääräisesti vuokriin, koska markkinatilanne on heikko vuokranantajan näkökulmasta. Uusissa sopimuksissa tarjonta näin ollen näkyy vahvemmin, koska ne määrittyvät markkinoiden kysyntä- ja tarjontatilanteen mukaan, sanoo Holappa.

Lue myös:

    Uusimmat