Asuntomarkkinoilla eletään poikkeuksellista aikaa: "Ensimmäistä kertaa 25 vuoden urallani tällainen tilanne"

Asunnonvaihtaja on nyt vahvoilla sekä ostajana että vuokralaisena 2:03
Asunnonvaihtaja on nyt vahvoilla sekä ostajana että vuokralaisena.

Vuokrat nousevat nyt Suomessa vain niukasti, sillä tarjontaa on paljon. Alan konkarit puhuvat jopa poikkeustilanteesta, sillä asunnonvaihtaja on nyt vahvoilla sekä ostajana että vuokralaisena. Silti kokeneet sijoittajat ovat edelleen liikkeellä, sillä hintakehityksen arvioidaan jatkuvan hyvänä isoimmissa kaupungeissa.

Asuntoa vuokraavalla sijoittajalla on tällä hetkellä vaikeampaa kuin vielä pari vuotta sitten. Jonoja ei enää asuntonäyttöihin pääsee syntymään, vaan vuokralaiset asettavat nyt vaatimustason korkealle.

Tämä näkyy myös vuokrahintojen kehityksessä. Tilastokeskuksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat tammi-maaliskuussa koko maassa 2,1 prosenttia, mikä on huomattavasti inflaatiovauhtia hitaampi tahti.

Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu jäi yhteen prosenttiin.

Samaan aikaan asunnon omistajien kustannukset ovat nousseet kasvaneiden hoitokulujen ja korkean korkotason vuoksi. Kustannuksia on kuitenkin vaikea kuitata vuokria nostamalla, sillä asuntoja on enemmän tarjolla kuin vuosiin.

Alan konkarit puhuvat jopa poikkeustilanteesta.

– Ensimmäistä kertaa 25 vuoden urallani on tällainen tilanne, että on yhtä aikaa sekä ostajan markkinat että vuokralaisen markkinat. Asuntoa ostavalle on paljon vaihtoehtoja, ja hinnoistakin voi keskustella. Mutta samaan aikaan vuokra-asunnoista on niin reilusti tarjontaa, että vaikka kysyntää on siirtynyt ostajista vuokraajiin, niin hyvä vuokralainen pääsee kyllä valitsemaan, sanoo toimitusjohtaja Timo Metsola Vuokraturvasta.

Hänen mukaansa asuntomarkkinoille on tavallista, että asuntokaupan hyytyessä vuokramarkkina vilkastuu, jolloin hinnatkin nousevat. Nyt näin ei ole tapahtunut, vaan asuntoa vaihtavalla on kaikki valtit käsissään.

Sijoittajia kiinnostaa Turku ja Tampere

Vapaarahoitteisten asuntojen hinnat nousivat tammi-maaliskuussa eniten Hämeenlinnassa (3,1 prosenttia). Oulussa ja Rovaniemellä vuokrat nousivat 2,9 prosenttia.

Suomen Vuokrantajien teettämässä barometrissa taas asuntosijoittajien näkymät ovat vahvimmat Turussa ja Tampereella. Yllättäjäksi nousi myös pienemmistä kaupungeista Vaasa.

– Sitä selittää varmasti paljolti se, että Vaasaan on tehty uusia investointeja ja näin ollen väestökehitys ja kaupungin elinvoimaisuus näyttää hyvältä asuntosijoittajien näkökulmasta, toteaa toiminnanjohtaja Sanna Hughes.

Helsingissä sijoittajien odotukset ovat kääntyneet jopa lievän negatiivisiksi. Moni asuntosijoittaja onkin nyt odottavalla kannalla, mutta kaikkia tilanne ei kuitenkaan lannista. Näin sanoo esimerkiksi kokenut asuntosijoittaja Tellervo Uotila, jolla on useiden kymmenien vuokra-asuntojen sijoitussalkku.

– Kyllä me olemme edelleen saaneet hyvin vuokrattua asuntoja. Tyhjiä kuukausia ei esimerkiksi ole ollut ollenkaan sen takia, ettei olisi löytynyt vuokralaista, kun edellinen lähtee. Mutta toki, ei vuokralaisia enää ole jonoksi asti, se on ihan selvä. Ja totta kai kustannusten nousu on tehnyt sen, ettei vuokraaminen ole ihan yhtä kannattavaa kuin vuosi tai kaksi sitten, Uotila sanoo.

Hän hankki sijoitusasuntoja yhdessä miehensä kanssa. Pariskunta on keskittynyt etenkin pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle, joissa arvokehitykseen nähdään jatkuvan myös tulevina vuosina.

Lisäksi Uotilat pitävät tärkeänä hankkia asuntoja alueilta, joiden palveluja ja liikenneyhteyksiä ollaan kehittämässä. Siksi Helsingissä valinnat ovat osuneet esimerkiksi Jätkäsaareen ja Kruunuvuorenrantaan, joihin rakennettavissa uudiskohteissa on mahdollista neuvotella hinnoista ja hankkia useampi asunto samasta yhtiöstä kerralla.

– Yksiöt ja kaksiot olivat pitkään kiinnostavimpia kohteita. Nyt on yhä enemmän kysyntää myös perheasunnoille, sillä ihmiset eivät uskalla nousseiden korkotasojen vuoksi tehdä ostopäätöstä, vaan asuvat mieluummin tällä hetkellä vuokralla, Uotila sanoo.

Vuokramarkkinalla etu on nyt selvästi vuokralaisella, joka voi valita useista vaihtoehdoista. Sijoittajille taas asunnot ovat edelleen kiinnostavia kohteita, sillä kasvavilla alueilla kysyntä ei ole katoamassa mihinkään.

Nyt eletäänkin eräänlaista välivaihetta, jossa epävarmuus ja korkotaso pitävät hinnat maltillisina.

Lue myös:

    Uusimmat