Onko nyt edullisempaa ostaa oma vai asua vuokralla? Asiantuntija vastaa

Uskaltaako ensimmäiseen asuntoon enää sijoittaa? 10:35
Uskaltaako ensimmäiseen asuntoon enää sijoittaa?

Kodin ostaminen kiinnostaa valtaosaa suomalaisista. Danske Bankin kyselyssä 37 prosenttia vastaa harkitsevansa tällä hetkellä ensiasunnon ostamista.

Oma koti nähdään usein turvallisena vaihtoehtona, jota saa vapaasti remontoida. Moni pitää omistusasuntoa myös vaurastumisen kannalta hyvänä vaihtoehtona. 

Mikä sitten hidastaa oman asunnon hankintaa? 

– Siellä nousee asuntojen hintakehitys korkealle. Pohditaan sitä, minne se asuntojen hinta varsinaisesti asettuu, että onko se pohja jo nähty, kertoo Huomenta Suomen haastattelussa Danske Bankin kyselyn tuloksista henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala

Tietysti vaikuttavia tekijöitä ovat myös oma elämäntilanne ja se, ettei ole vielä säästetty riittävästi.

Ennakkosäästämistä tarvitaan enemmän

Loppuvuonna nähtiin hyvin voimakas kasvu asuntokaupassa, mikä selittyi hallituksen varainsiirtoveron muutoksella, eli ensiasunnon ostajan verovapaus poistui. 

Ensiasunnon ostajia oli liikkeellä reippaasti joulukuussa.

– Asuntojen kauppamäärä kasvoi noin 40 prosenttia. Sitten tulimme tämän vuoden puolelle, ja varainsiirtovero tuli voimaan myös ensiasunnon ostajille, kertoo pääekonomisti Juho Keskinen Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä.

Asuntokaupassa nähtiin taas voimakas lasku. Keskinen kuitenkin uskoo, että kyseessä on lyhyen aikavälin vaikutus. Ennakkosäästöä tarvitaan nyt varainsiirtoveron verran enemmän. 

– Toisaalta vanhassa systeemissä ensiasunnonostajilla oli kannustin lykätä ensimmäisen asunnon ostamista ja säästää verovapaata optiota mahdollisimman kalliiseen asuntoon. Uudella systeemillä tämä efekti poistettiin, Juho Keskinen toteaa Huomenta Suomessa.

Ensiasunto hankitaan entistä vanhempana

Danske Bankin Sari Takalan mukaan keski-ikä, milloin ensimmäistä omaa kotia lähdetään ostamaan, on selvästi noussut.

– Katsoin Tilastokeskuksen dataa asiasta. Vuonna 2015 keski-ikä ensiasunnon ostajien osalta oli 28 vuotta. 

– Nyt se on 31,3 tai 32,3 vähän sen mukaan mistä ostetaan ja millaista asuntoa ostetaan.

Vuokralle vai ostamaan?

Moni miettii, kumpi sitten on edullisempaa, asua vuokralla tai omistaa asunto?

– Tietysti kaikkein edullisimmaksi varmaan tulee omistaa asunto, jos siinä on riittävän vähän neliöitä eli optimoidaan myös sitä asunnon hintaa, Takala vastaa.

– Kävin katsomassa pääkaupungin asuntojen hintoja ja vertailin sellaista 200 000 euron lainaa, vastike ja korot versus vuokra-asunto vastaavasta kohteesta. 

– Kyllä omistusasuminen kulujen suhteen tulee vielä jonkin verran edullisemmaksi. 

– Siinä puhutaan noin 100–150 eurosta, jonka voi laittaa sinne seiniin eli sinne vaurastumisen puolelle. Ei se ero valtavan suuri ole.
 

Lue myös:

    Uusimmat