Mainos

Asuntojen hinnat ovat pilvissä, vaikka talous laahaa – miksi?

8:59

Pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa omistusasuntojen hinnat ovat olleet kovassa nousussa. Jollain alueilla hinnat ovat jopa kaksinkertaistuneet, vaikka yleinen taloustilanne on varsin heikko.

Markkinaraati-ohjelmassa pohdittiin syitä vallitsevaan poikkeukselliseen tilanteeseen.

– Yleisesti asuntojen hinnat noudattelevat korkotasoa ja talouden kehitystä. Nyt kehitys on ollut sellaista, että talous ja korot ovat olleet laskussa, mutta asuntojen hinnat nousussa, mikä on poikkeuksellista. Taalerin kiinteistökehitysrahaston johtaja Jouni Alho sanoi Markkinaraati-ohjelmassa.

Alhon mukaan tilanne selittyykin ennen kaikkea alhaisella korkotasolla.

– Korkotaso on ennätyksellisen alhaalla, eli asuntojen hankintaan on tarjolla edullista rahoitusta. Tämä tekee omistusasumisesta jopa edullisempaa kuin vuokra-asumisesta.

– Toisaalta käynnissä on myös ennätyksellinen kaupungistuminen, eli kasvukeskukset vetävät väestöä muilta alueilta ja sen kautta tietyille alueille muodostuu ylikysyntää asunnoista.

Katto ei kuitenkaan vielä ole tullut vastaan. Kaupunkitutkimus TA:n Seppo Laakso uskoo, että hinnat voivat vielä nousta.

– Jos pääkaupunkiseudun kasvu jatkuu voimakkaana, kuten nyt näyttää, niin alueen tulo- ja työllisyyskehitys voivat olla positiivisia. Edellytykset hintojen nousuun ovat siis olemassa varsinkin, jos korot pysyvät alhaalla, Laakso sanoi.

Tulevaisuudessa erityisesti pääkaupunkiseudun hintoja voi nostaa myös nykyisen vilkkaamman asuntorakentamisen hiipuminen takaisin normaaliin. 

Katso koko keskustelu jutun yläosan videolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.