Kaupunkiyksiön hinta nousee yhä – uhkana "Tukholman tauti"

Tänä vuonna piristynyt asuntokauppa ei peitä alleen alueiden eriytymistä. Pienten kerrostaloasuntojen hinnat ovat kasvukeskuksissa yhä nousussa.

Omakotitaloissa taas ostajat ovat vahvemmilla, varsinkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Esimerkiksi Hypo ennusti elokuussa asuntojen hintojen nousevan ensi vuonna 1,5 prosenttia, kun tämän vuoden ennuste on 1,2 prosenttia. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo, että elokuun ennuste on yhä pätevä.

– Kasvukeskusten ja kerrostalojen kysyntä kasvaa enemmän ja hintakehitys on siten vahvempaa kuin omakotitalojen ja haja-asutusalueiden, Brotherus sanoo.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella omakotitalon myynti on haastavaa ensi vuonnakin, ja jopa muissa kasvukeskuksissa omakotitalojen hinnoissa voi olla laskupainetta. Näin arvioi Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen, jonka arvion pohjalla on pari viikkoa sitten julkaistu kiinteistönvälittäjäbarometri.

– Pääkaupunkiseudulla samaa ei ole havaittavissa, vaan luvassa on maltillista hintojen nousua, Heikkinen arvioi.

Brotherus selittää omakotitalojen ylitarjontaa finanssikriisiä edeltäneellä Nurmijärvi-ilmiöllä. Omakotitaloista on silloisen rakennusbuumin takia yhä ylitarjontaa, joten ostaja pystyy kasvukeskusten liepeilläkin tinkimään hinnasta.

Rakentaminen hillitsee hintoja

Asuntorakentaminen on tänä vuonna kolkutellut ennätyksiä ja painottunut varsinkin pääkaupunkiseudulle. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan uusien asuntojen kauppamäärä nousi tammi–syyskuussa viime vuoden vastaavasta ajasta yli neljänneksen.

Heikkisen mukaan hintojen nousupainetta pienentämään tarvitaan paljon rakentamista. Tällä vuosikymmenellä pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti, kun taas haja-asutusalueilla hinnat ovat keskimäärin laskeneet.

Tilastokeskuksen tuorein tilasto on elokuulta, jolloin pääkaupunkiseudun hinnat olivat nousseet 1,7 prosenttia edellisvuodesta. Muualla Suomessa hinnat pysyivät vuoden aikana keskimäärin lähes ennallaan.

Brotherus sanoo, että hintojen nousu voi kertoa pitkällä aikavälillä negatiivisesta kehityksestä. Esimerkiksi hän nostaa kaupungistumista estävät aluepoliittiset hankkeet, jotka rajoittavat esimerkiksi kasvukeskusten uudisrakentamista. Silloin hinnat kasvukeskuksissa nousevat.

– Ainoa keino vastata kysyntään kasvukeskuksissa on lisätä tarjontaa, jos ei haluta Tukholman tautia, jossa hinnat ovat karanneet tavallisen palkansaajan ulottuvilta, Brotherus sanoo.

Hypon mukaan edes pääkaupunkiseudulla ei ole merkkejä asuntokuplasta. Myös Heikkinen sanoo, että asuntokuplaa ei ole näköpiirissä, eikä hintakuplasta tarvitse puhua tai huolehtia.


Lue myös:

    Uusimmat