Asuntokauppa vetää ja hinnat ovat nousussa – "Uudet asunnot ovat etenkin sijoittajien silmäterä"

2:10

Suomen talouden elpyminen ja kuluttajien luottamus kiihdyttävät asuntokauppaa ja asuntojen hintojen nousua.

Tilastokeskuksen mukaan hinnat nousevat erityisesti pääkaupunkiseudulla, erityisen hyvin kaupaksi käyvät uudet asunnot. Ennätyksellinen asuntorakentaminen estää kuitenkin markkinan ylikuumenemisen, arvioivat alan asiantuntijat.

Asuntokaupan hyvä vire on kestänyt koko alkuvuoden, vaikka mistään hintojen jättiloikasta ei ole nyt kyse.

Suomalaiset uskovat nyt tulevaisuuteen.

– Minusta tilanne näyttää ihan positiiviselta. Kuluttajien luottamus on hyvällä tasolla ja Suomi uskoo tulevaisuuteen: Se henkii myöskin asuntokauppaan hyvin, sanoo Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

– Vahva talouskasvu, kuluttajien ennätyksellinen luottamus ja toipuvat työmarkkinat. Nämä ovat otolliset olot asuntomarkkinoille myös loppuvuonna, sanoo puolestaan Suomen hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus.

Kasvukeskuksissa halutaan omistusasuntoja

Asuntomarkkina kehittyy kuitenkin maan eri puolilla eri suuntiin.

– Pääkaupunkiseudulla ollaan normaalissa tilanteessa tai ehkä jopa hieman vahvemmassa, muut kaupungit lähestyvät normaalia tilannetta. Rakennemuutoksista kärsivillä alueilla ja muuttotappioalueilla on sekä hiljaista kaupoissa että laskua hinnoissa hypoteekkiyhdistyksen Brotherus toteaa.

– Kasvukeskuksissa halutaan omistusasuntoja. Sopivia asuntoja sopivaan hintaan ei kuitenkaan välttämättä kaikille tälläkään hetkellä ole, Malila sanoo.

Asuntojen hintojen nousua rauhoittaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vilkas rakentaminen.

– Uudet asunnot ovat etenkin sijoittajien silmäterä tällä hetkellä. Sijoittajakysyntä ja sitä kautta rakentaminen ovat vahvassa vedossa, Kiinteistövälitysalan keskusliiton Malila kuvaa.

– Tänä vuonna valmistuu ennätyksellisen paljon uusia asuntoja, joka sekoittaa hieman asuntomarkkinoita. On kuitenkin hyvä muistaa, että riittävä rakentaminen on ainoa keino torjua Tukholman tautia. Hyvä että uusia asuntoja syntyy, Brotherus sanoo.

Korot menossa ylös

Kauppaa kannattelee tietysti myös ennätyksellisen alhainen korkotaso.

EKP:n pääjohtaja väläytteli eilen jos sitä, että elvyttävästä rahapolitiikasta ja matalista koroista luovutaan pikkuhiljaa.

– Matalilla koroilla mennään, mutta pikkuhiljaa ylöspäin. Jos euriborit ovat nyt pakkasella, ehkä ensi vuonna olvat hiukan plussalla, hypoteekkiyhdistyksen Brotherus ennustaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja